• Merja Horden met een aantal MBracelets om haar pols.
• Merja Horden met een aantal MBracelets om haar pols. Foto: Henri Horden

'Hoe mooi is het iemand juist nu blij te kunnen maken?'

Corona maakt creatieve ideeën los

gellicum • Ze heeft het allemaal goed overdacht: de naam van haar initiatief drukt precies uit wat ze over wil brengen, vertelt Merja Horden (44) uit Gellicum. "Ik weet het, MBracelet is een Engels woord, maar een perfecte combinatie van de twee betekenissen: bracelet voor armband en embrace voor omhelzen, met de ‘M’ van mijn voorletter."

Sinds 2003 runt ze haar eigen nagelstudio. Maar ja, een contactberoep. Toen ze voor het eerst verplicht dicht moest, is ze armbandjes gaan maken, maar toen dat voor de tweede keer gebeurde werd er een heel nieuwe dimensie aan haar hobby toegevoegd. Tijdens de eerste lockdown maakte ze allerlei verschillende soorten en uiteenlopende stijlen armbandjes. "Ik zit niet graag stil, zelfs als ik tv kijk pak ik m’n haakwerk er nog bij." Ze verveelt zich nooit. "Mijn oma zat ook altijd te handwerken. Als ik bij haar op bezoek ging was er altijd iets te punniken, borduren of breien."

Merja zag dat steeds meer mensen hun baan kwijt raakten, vereenzaamden of ziek werden, en dacht: ‘die mensen kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken’. Ze zocht het in haar hobby: "Toen bedacht ik een specifieke armband: de MBracelet." Het is een corona-gerelateerd sieraad, maar ook tijdloos, vindt ze. "Met het armbandje geef je de ander een symbolische knuffel." Ze gebruikt er kralen van Chinese jade voor, in de traditionele kleur olijfgroen, gecombineerd met een gouden of zilveren bedel. "Die kleur past overal wel bij. Jade is natuursteen en volgens de overlevering zou die liefde, geluk, wijsheid en geld aantrekken. Dat kunnen we allemaal goed gebruiken, of er nu corona heerst of niet."


Prachtcadeau

In drie weken tijd heeft ze er al vijftig verkocht, vertelt ze enthousiast. En ze heeft er een totaalplaatje van gemaakt. "Het is een bijzonder armbandje dat een mooie en eco-vriendelijke verpakking verdient. Dus het komt in een wit doosje met goudkleurig logo, dat mijn vriendin uitgewerkt heeft. Dat gaat in een dito tasje, voorzien van een bijpassende kaart, voor een persoonlijke wens van de gever of geefster."


Ze kan nog al eens snel afhaken, maar in dit geval hebben haar man en anderen haar gestimuleerd door te zetten. "Dit is ook wel iets waar ik echt in geloof. Hoe mooi is het dat je iemand, juist nu, blij kunt maken?" Een moeder die het armbandje van haar dochter had gekregen zei: ‘wat een prachtcadeau; dit is echt een knuffelarmband, ik doe hem nooit meer af’", vertelt Merja. "Zo’n reactie doet me natuurlijk goed. Dan blijkt dat mijn intentie overkomt. Je geeft de armband met een speciale boodschap, het is een cadeau met een verhaal."


Handwerk

Waarom een armband en geen ketting bijvoorbeeld? "Je voelt heel goed dat je een armband om hebt, dat komt dicht bij een omhelzing, en je kunt er telkens naar kijken. Een ketting zie je niet, tenzij in de spiegel natuurlijk."


De armbandjes komen in twee verschillende dikte kralen en zijn verstelbaar. "Alles is handwerk", verzekert Marja, en vervolgt: "ook de letters MB in het minuscule bedeltje heb ik er met een slagstempeltje in gestanst."

Een nette afwerking vindt ze heel belangrijk. "Ik gebruik nylon draad dat kun je smelten en daardoor mooi wegwerken."

Om de armband te promoten gebruikt ze Instagram en Facebook. En mochten er ineens grote bestellingen binnenstromen, dan staan de hulptroepen al klaar, lacht ze. "Rijgen op een draad kan iedereen. De verfijnde afwerking doe ik zelf. Een heel aantal vriendinnen hebben hun hulp al toegezegd."


Haar jongens van vijftien en dertien vinden het heel leuk wat hun moeder doet, maar rijgen vinden ze ‘haar ding’. De oudste heeft haar wel geholpen de site te ontwikkelen.


Meer informatie:


q www.m-bracelet.nl