Afbeelding

Motivatie voor examen zoeken

Op dit moment zitten we midden in de examentrainingen. Het was anders dan ik had verwacht, maar absoluut zeer leerzaam. Van ieder vak worden er meerdere examentrainingen aangeboden. Bij zo’n training wordt globaal wat leerstof herhaald, maar ook worden er tips gegeven over hoe we het examen slim kunnen aanpakken.

Naast dat we examentrainingen volgen, wordt er ook van je verwacht dat je in je vrije tijd gaat leren voor je examen. Of iedereen dat ook echt doet vraag ik me af, want ik heb er zelf namelijk nog wat moeite mee. Helemaal als het zonnetje schijnt, is het nogal moeilijk om in de boeken te gaan zitten.

Gelukkig ben ik niet de enige. Op Scholieren.com is er een peiling gedaan en op dit moment is 47 procent van de 5500 leerlingen nog ergens hun motivatie aan het zoeken, net als ik. Dit stelt me gerust, maar ik weet niet of dat gevoel dan weer goed is. Ik denk toch dat ik misschien maar eens moet gaan leren.

Alsof het examen nog niet genoeg was, moeten wij natuurlijk ook onze keuze gaan maken in wat wij volgend jaar willen doen. Voor 1 mei moeten wij ons inschrijven voor een opleiding. Zelf zit ik nog erg te twijfelen tussen creative business en verpleegkunde. Gelukkig zijn de meeste leerlingen er al wel uit welke opleiding ze willen doen.

De online open dagen maken het ook erg moeilijk om te bepalen of de opleiding ook daadwerkelijk iets voor je is. Je kan niet echt de sfeer proeven die er op de school hangt en ook is het moeilijk om uit een online presentatie te halen of dit een opleiding is die echt bij jou past.
Het voordeel is wel natuurlijk dat je thuis achter je computer kan zitten in plaats van dat je het halve land door hoeft te rijden naar hogescholen.
Toch denk ik dat ik ze liever even echt bezocht had.

Deze week zijn de laatste examentrainingen, daarna hebben we drie weken om hard te leren en dan gaat het examen toch echt beginnen. Stiekem heb ik wel al een beetje examenstress. Het is toch spannend, wat als ik het niet haal?

Gelukkig stoomt school ons bijna klaar voor het examen en de laatste loodjes moeten we dan toch echt zelf doen.

Seraja van Zandwijk