• De kinderen leren blind typen.
• De kinderen leren blind typen. Foto: Aangeleverd

Elke woensdag typeles in Spijk

spijk • Na de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 is op De Hoeksteen in Spijk subsidie aangevraagd voor de kinderen in de bovenbouw om de gemiste onderwijsuren te compenseren.

Voor de besteding van dit geld is gekozen voor een mooi aanbod onder schooltijd, waar ook veel huiswerk voor gedaan moet worden. De kinderen van groep 6, 7 en 8 krijgen allemaal één keer per week typeles van juf Saskia en leren in tien weken blind typen. Daarna krijgen ze nog vijf lessen digitale vaardigheden. Kinderen leren vaardigheden die ze voor de rest van hun leven kunnen gebruiken en waarmee ze ook goed voorbereid zijn op het voortgezet onderwijs. Terwijl ze de oefeningen typen zijn ze ook bezig met teksten, met lezen en spelling. Er wordt daarbij veel van de kinderen verwacht. Regelmatig ontvangen ze bericht dat er thuis wel iets harder gewerkt mag worden. Hiermee leren de kinderen om te plannen en door te zetten. Ze ervaren zelf dat oefenen loont, want ze gaan allemaal natuurlijk voor hun diploma.
Leerkracht Liesbeth Ebighosi heeft besloten om nu zelf ook mee te doen en ze heeft het blind typen bijna onder de knie. Ze moet goed haar best doen om de leerlingen bij te houden. Liesbeth gebruikt de typecursus ook om de kinderen te leren hoe belangrijk een goede (groei-) mindset en doorzettingsvermogen zijn wanneer je iets wilt bereiken. "Doordat ik vertel over mijn eigen ervaringen tijdens het oefenen en dat het me ook niet altijd in één keer lukt binnen de tijd een oefening af te hebben, zien de kinderen dat het bij mij ook moeite kost. Ik vertel hen hoe ik ermee omga en dit helpt hen om ook door te zetten en niet op te geven. We doen het écht samen als klas en dat is veel leuker dan alleen!"