Echo's uit de Oorlog
Echo's uit de Oorlog Foto: Pieter van der Keur

‘Echo's uit de Oorlog' online

regio • Dit jaar wordt gevierd dat Nederland 76 jaar geleden, na een periode van vijf jaar oorlog, werd bevrijd.

Helaas doorkruist ook dit jaar de actualiteit de grootse feestelijkheid waarmee deze vrijheid gevierd zou kunnen worden. Toch wil T-jater het moment van 75 jaar, en dus intussen 76 jaar, bevrijding niet stil voorbij laten gaan. Daarom speelt één speler van Toneelgroep T-jater samen met twee kinderen uit de T-jater Klas de voorstelling ‘Echo’s uit de Oorlog’ en wel op vrijdag 30 april als livestream theatervoorstelling. Het verhaal is geschreven op basis van interviews die gehouden zijn met enkele ouderen uit de gemeente West Betuwe, ouderen die kind waren in de Tweede Wereldoorlog.

‘Echo’s uit de Oorlog’ gaat over de kind-beleving van kinderen in de Tweede Wereldoorlog. Het vertelt niet over heldenverhalen, maar over heel diep binnengekomen kleine indrukken die deze kinderen uit WO2 hebben gevormd in hun latere leven. In het stuk zijn Leentje en Quin te zien. Leentje is het kind uit de Tweede Wereldoorlog. Quin is een jongen uit 2021. De twee ontmoeten elkaar en delen hun ervaringen over de oorlog. Terwijl het verhaal van Leentje zich afspeelt van het einde van de oorlog, achterstevoren door de oorlog heen, terug naar het begin van de oorlog, leest Quin in het boek over de Tweede Wereldoorlog, dat hij van zijn opa heeft gekregen. Voor beide kinderen is het aan het begin van het stuk 5 mei.

De live stream voorstelling is te zien op vrijdag 30 april, van 20:15 uur tot 21:00 uur. Inloggen kan vanaf 20:00 uur en na afloop van de voorstelling is er een korte after talk via WhatsApp. Kaarten à 3,50 euro zijn te koop via www.toneelgroep-t-jater.nl.