• Henk Krabbe maakte van afvalhout een insectenhotel.
• Henk Krabbe maakte van afvalhout een insectenhotel. Foto: Aangeleverd

'Voor ieder insect is er wel wat'

leerdam • Het onderwerp dieren kan op een grote interesse rekenen van Henk Krabbe (68).

De gepensioneerde dierenliefhebber ontwerpt en maakt in zijn eigen achtertuin insectenhotelletjes. Vroeger werkte Henk in de tuinbouw en gebruikte hij middelen om de groenten te beschermen tegen insecten. Tegenwoordig wordt hij zich steeds meer bewust van het feit dat er bepaalde insecten nodig zijn, maar dat ze langzaam aan het verdwijnen zijn.


"Bij de start van de bouw van ons nieuwe huis, liet de aannemer ons een insectenhotel zien. Dat vond ik zo interessant dat ik besloot om er een eigen mini-versie van te maken. Aan dit hotel heb ik wel drie dagen gewerkt, maar ik vind het een leuk tijdverdrijf zo tijdens mijn pensioen", zegt Henk.


Tijd en aandacht

Het proces van het in elkaar zetten van een insectenhotel vergt veel tijd en aandacht. Omdat Henk in een nieuwbouwwijk woont, komt er veel afvalhout vrij bij het bouwen van de nieuwe huizen.

"Dan vraag ik aan de aannemer of ik wat hout mag gebruiken. Daar maak ik dan iets bruikbaars van, waaronder dus een insectenhotel en vogelkastjes, maar ook bloembakken."


Het insectenhotel is inmiddels af en hangt buiten aan de muur. Henk is van plan om het hotel uit te bouwen met vogelkastjes. "Die zal ik dan erbij hangen, want dan hebben de vogels iets te eten. Onder het hotelletje staat een grote, zelfgemaakte bloembak met bloeiende bloemen, zodat ook de insecten voedsel hebben."


Insecten nodig

Volgens Henk zien steeds meer mensen het nut in van insecten. "Natuurlijk zijn niet alle insecten nuttig, laten we dat voorop stellen. Maar veel insecten heb je wel echt nodig. Denk maar aan bijen en wespen die bloemen bestuiven en lieveheersbeestjes die luizen bestrijden. Muggen kunnen ook bruikbaar zijn, want zwaluwen eten muggen."


"Ik wil graag zorgen voor de natuur dus regelmatig raap ik afval op. Dan kom ik mensen tegen die mij zeggen dat ik het goed doe", lacht Henk.


Vlinder

In zijn insectenhotel is ruimte voor veel verschillende soorten beestjes, dankzij de diverse materialen die zich in het hotel bevinden.

"Ik heb bewust gekozen voor specifiek gerei. Vooral in de hoop dat ik vlinders zal zien. Zo heb ik voor hen verticale gaatjes gemaakt. Een vlinder vliegt ertegenaan, klapt zijn vleugels in en loopt zo naar binnen. Daarnaast is er in het insectenhotel ook boomschors, riet, takjes en dennenappels te vinden. Voor ieder insect is er wel wat", aldus Henk Krabbe.


Dorinthe Alexman