• De vissen bij Aquazoo zijn allemaal uniek.
• De vissen bij Aquazoo zijn allemaal uniek. Foto: Aquazoo Leerdam

Aquazoo hoopt snel open te mogen

leerdam • Aquazoo Leerdam, een dierentuin met wel meer dan 75 verschillende soorten vissen, drie soorten kikkers en talloze koralen en anemonen. Puffie is dé bekende kogelvis met een lieflijk karakter en komt regelmatig naar boven toe om geaaid te worden. Edwin Verkuyl is één van de bestuursleden. Hij brengt al meer dan 18 jaar zijn tijd bij Aquazoo Leerdam door als vrijwilliger.

De vissen die in de aquaria van Aquazoo zwemmen, zijn allemaal uniek. Zowel qua voedsel- en watervoorkeur, maar ook qua zorg voor de jonkies en slaappositie. Er zijn vier soorten vakgroepen: zeewater en zoetwater aquaria, de cichliden en de terraria. Elke vakgroep heeft een coördinator.

Edwin vertelt: "We hebben een aquarium waar cichliden inzitten, dat is een familie van de baarsachtigen. Hier ben ik coördinator van. Als het vrouwtje haar eieren afzet, neemt ze die in haar bek en dan bevrucht het mannetje ze. Drie weken lang houdt ze de eitjes vast zonder iets te eten. Ondertussen komen de jonkies uit en dan moeten ze het zelf zien te redden. We proberen zoveel mogelijk de natuur zijn eigen gang te laten gaan. Zo hebben we een tijdje geleden ook haaieneitjes gehad, maar toen ze uitkwamen wilden ze niet eten. Die hebben het helaas niet overleefd."

De vissen zijn ook divers in hun grootte, de luipaard murene zit achter een grote rots in het aquarium en kan wel 1.80 meter lang worden. De kogelvis, Puffie, kan van kop tot staart wel zestig centimeter worden. "We hebben ook zwemmers die super kieskeurig zijn als het gaat om hun maaltijd. Koraalvlinders bijvoorbeeld eten alleen maar oesters. Die zitten met onder andere keizersvissen en wimpelvissen in het aquarium die alles lusten, dus dan moet ik er eerst voor zorgen dat ze allemaal goed eten. Voordat ik de oesters op de bodem plaats. Anders krijgt niet iedereen genoeg voedsel binnen om het te overleven." Veel vissen zijn prooidieren en moeten zichzelf daarom goed beschermen tegen roofdieren. Tijdens het slapen veranderen sommigen van kleur, om zo goed te camoufleren in hun omgeving. "Anderen slapen tussen planten, op een anemoon of op een steen. Een Papegaaivis en Poetsvis maken in de nacht een cocon van slijm aan dat hen beschermt. Als er dan een hongerig dier is die een hap van hen wil nemen, moeten ze eerst door de slijmlaag. Dat gaat tussen hun kieuwen zitten waardoor ze moeilijk kunnen ademen. Oh, wanneer onze deuren weer open mogen, zouden we graag weer bezoekers willen ontvangen in dit pareltje in Leerdam. We hebben de coronatijd gebruikt om dingen te vernieuwen en mensen zoveel mogelijk nieuwe informatie te geven. Kom vooral langs", aldus Edwin Verkuyl.