Bezoekers voor GeoFort

herwijnen • GeoFort Herwijnen heeft in het weekeinde 350 bezoekers mogen ontvangen in haar museum, als onderdeel van de pilot van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen ‘Testen voor Toegang’.

Bezoekers van het museum mochten uitsluitend komen als ze zich vooraf hadden laten testen op Corona. Met uitzondering van kinderen tot 13 jaar, die hoefden zich niet te laten testen. GeoFort was zeer verheugd dat ze met deze pilot een paar dagen de deuren van het interactieve museum over de toekomst van de planeet aarde kon openen.

GeoFort heeft de afgelopen tijd maar liefst vier nieuwe museumonderdelen ontwikkeld, onder andere de ‘energiefiets’, waarbij bezoekers moeten proberen om voldoende energie voor het eigen huishouden bij elkaar te fietsen. Ook nieuw is een zaal met een groot ‘green screen’. Hier konden de bezoekers een foto van zichzelf maken met een achtergrond van een toekomstscenario naar keuze: de Chinese muur in een woestijnlandschap of een mooie jungle met veel dieren. De nieuwe museumonderdelen heeft GeoFort kunnen ontwikkelen dankzij het VSB-fonds en het Kickstart Cultuurfonds.

Directeur Willemijn Simon van Leeuwen: "Deze pilot was een succes voor de gezinnen die stonden te popelen om weer een museum te mogen bezoeken. Wel vraag ik me af wat het verschil is tussen het bezoeken van een museum en een bouwmarkt. Ook bij de musea spreid je de bezoekers op een veilige manier via tijdsloten. We hadden vorige zomer al met alle musea afgesproken dat we elk gezin minstens tien vierkante meter ruimte moesten kunnen bieden. GeoFort is zes voetbalvelden groot en heeft een flink deel van de activiteiten die buiten plaatsvinden. Slechts 1 op de 1000 Coronabesmettingen blijken buiten plaats te vinden (Iers onderzoek). Ik vind dat we als maatschappij beter een aantal veilige uitjes kunnen toelaten, dan dat we alles verbieden met als gevolg dat mensen dan stiekem thuis onveilige feesten gaan geven. Bovendien denk ik dat mensen de regels beter opvolgen als ze met gezond verstand te begrijpen zijn. Daarnaast moet je je bedenken dat deze pilot (waaraan deze maand vele musea, monumenten en theaters meedoen) maar liefst 700 miljoen euro kost. Dit is een gigantisch bedrag, wat je ook kan besteden aan het snel vaccineren…”

De bezoekers kwamen dit weekeinde uit alle windhoeken: Breda, Nijmegen, Amersfoort, Amsterdam en Rotterdam.