• Een oude boerderij in de regio.
• Een oude boerderij in de regio. Foto: Aangeleverd

Duurzaam maken van boerderijen

regio • Boerderij & Erf Alblasserwaard, Krimpenerwaard en Vijfheerenlanden heeft een notitie samengesteld, waarin aandacht wordt geschonken aan klimaatbeleid bij boerderijen en landelijke gebouwen.

Dit document, getiteld 'De Duurzame Boerderij', is gericht op de boerderij als bijzonder gebouw, maar geeft ook veel informatie voor de eigenaren en gebruikers van andere panden. In de notitie staan ook eenvoudig te realiseren ideeën en tips. En heel belangrijk: Boerderij & Erf komt graag in contact met mensen met praktijkervaring.

Volgens haar doelstellingen richt Boerderij & Erf Alblasserwaard-Krimpenerwaard-Vijfheerenlanden (AKV) zich op het behoud, herstel, ontwikkeling en herbestemming van boerderijen en haar omgeving. Daarbij kan aandacht voor duurzaamheid niet ontbreken. In de nieuwbouw is dat meestal niet zo moeilijk. Maar bij oudere bestaande panden, zonder kruipruimte en spouwmuren, is vaak een specifieke aanpak gewenst, vooral als ze van voor de oorlog stammen. Met name oudere panden zijn tochtig, soms slecht te verwarmen, vochtig en hebben vaak nog meer ongemakken. Boerderij & Erf wil hier wat aan doen en heeft in haar beleidsplan de veelbelovende tekst ‘energieneutraal maken van boerderijen' opgenomen. Voor een goede aanpak van de problemen zoekt Boerderij & Erf voorbeelden. Eigenaren en bewoners, die al ervaring hebben met het verduurzamen van oudere gebouwen kunnen anderen van dienst zijn door hun verhalen te delen. Reacties kunnen gestuurd worden naar projectleider Frans van den Berg, via frans.alewijn@gmail.com of 06-52083422.


q www.boerderijenerf.nl

.