• De mannen van Vijfheeren Bier.
• De mannen van Vijfheeren Bier. Foto: aangeleverd

Een eigen bier voor Vijfheerenlanden

lexmond • Rolf van Dijk, Richard van Steenis en Ronnie van Kippersluis delen naast de eerste letter van hun naam ook een voorliefde voor het proeven van speciaalbiertjes.

De drie bierliefhebbers uit Lexmond besloten afgelopen jaar om hun hobby ook op een andere manier in te gaan zetten. "Er zijn veel speciaalbieren met een verwijzing naar de streek of stad, maar nog niet in de Vijfheerenlanden. We misten een eigen biertje waarmee de inwoners zich kunnen identificeren. Wij zijn hier geboren en zijn trots op de streek. Met zijn drieën besloten we om zelf een biertje op de markt te brengen om die trots mee uit te kunnen dragen. Zo laten we bijvoorbeeld de oude kaart van de Vijfheerenlanden in het etiket en onze huisstijl terugkomen."

Ze lieten het niet bij een goed idee, maar gingen er de afgelopen maanden hard mee aan de slag. Het resulteerde in de opzet van een eigen bedrijf, een merkidentiteit, een website met webshop én natuurlijk het belangrijkste: het bier zelf. "Na maanden van voorbereiden en uiteraard proeven zijn we tot een uniek recept gekomen. Vijfheeren Bier Blond is een soepel, licht kruidig biertje met een fruitige hoptoets." Eind februari startten de mannen in samenwerking met een brouwerij met het brouwen van het blond bier. Vanaf maandag 26 april gaat de verkoop via winkels, de eigen webshop en - als de coronamaatregelen het toelaten - in horecagelegenheden van start. "De reacties zijn heel positief. We gaan er natuurlijk zelf op uit om Vijfheeren Bier te promoten, maar we worden ook van allerlei kanten benaderd met de vraag of we aan winkels en horecagelegenheden kunnen leveren. Het is heel mooi om te zien hoeveel draagvlak Vijfheeren Bier nu al heeft."

Voor de goede orde: het doel van Rolf, Richard en Ronnie is niet om met Vijfheeren Bier financieel binnen te lopen. Ze hebben alle drie een fulltime baan en hebben zeker geen plannen die op te zeggen. "We willen natuurlijk uit de kosten komen, maar dit is puur als liefhebberij. We doen dit voor de streek en willen binnen deze streek op zoveel mogelijk plaatsen verkrijgbaar zijn. Het is toch gaaf als winkelend publiek, fietsers of toeristen op het terras kunnen genieten van een Vijfheeren Bier? Of dat je iemand een Vijfheeren Bier geschenkdoos met uniek bedrukt glas cadeau kunt geven? We zijn sowieso van plan om binnenkort naast het blond bier de Vijfheeren Bier familie uit te breiden met andere varianten, zoals een dubbel of een tripel bier." Zaterdag 24 april houden de 'Heeren' een pre-order pick-up dag, waarbij de speciaalbierliefhebbers die niet kunnen wachten alvast hun webshopbestelling kunnen komen ophalen. Vijfheeren Bier is te volgen op Facebook, Instagram en www.vijfheerenbier.nl.