'Fijn dat Leerbroek er steeds beter uit komt te zien'

Politiek VHL steunt bouw Eben Haëzer

meerkerk • Wel werden er kritische vragen gesteld door onder meer VHL Lokaal en VVD over de de aankoop van 1.000 vierkante meter grond – op kosten van de gemeente – naast de nieuwe school. Ook waren er vragen over de planning: het bestemmingsplan is nog niet vastgesteld, terwijl de aannemer – om geen vertraging op te lopen - al bezig is met de voorbereidingen voor de uitvoering. VHL Lokaal-woordvoerder John van der Velden: “We gunnen Leerbroek van harte een nieuwe school, maar niet op basis van dit voorstel. Het rammelt aan alle kanten. Dit moet beter. Wethouder: maak een goed plan en kom dan terug.”

Het geld is bedoeld voor de bouw van de school, de inrichting van het plein, de aanleg van de openbare ruimte rond de school, de aankoop van grond en het inrichten van het extra perceel. De bouw begint medio 2021, zodat de nieuwe school in augustus 2022 in gebruik kan worden genomen. “Fijn dat Leerbroek er steeds beter uit komt te zien. Een mooi dorpshuis met een gymzaal, een prachtig kerkelijk centrum en straks een nieuwe school met kinderopvang. Nu nog (starters)woningen en een supermarktje erbij en Leerbroek wordt een voorbeelddorp”, zei Jan van Beuzekom (CU). CDA-er Martine Visser stelde vast dat het project veel geld kost. “Maar een school is belangrijk voor een kern als Leerbroek. Het vormt de spil van het dorp.” Namens GroenLinks was Brigitte van Brakel blij dat er gekozen is voor een duurzaam gebouw en een duurzaam plein. En net als de andere fracties was zij enthousiast dat er gekozen is voor een Energie Neutraal Gebouw. Ook PvdA en SGP gaven groen licht. “Onderwijs is erg belangrijk, een goed gebouw hoort daar bij”, zei SGP-er Martijn van Genderen. Hij had geen moeite met de uitgave van 150.000 euro voor de aankoop van het stuk grond voor de aanleg van een ruimte die door de school gebruikt wordt, maar die ook openbaar toegankelijk is. “De school zou van gemeente Zederik geld krijgen voor haar huidige grond. Daarvan kon de school grond kopen op de nieuwe locatie.” Inmiddels blijkt dat die belofte juridisch niet houdbaar is, zodat nu de gemeente de aankoop van de grond voor haar rekening neemt. “Onze complimenten dat u het zo oplost.”

VVD, VHL Lokaal en D66 waren minder enthousiast over deze constructie, al staan ook deze fracties achter de nieuwbouw van de school. "Een mijlpaal voor Leerbroek, als raadslid was ik destijds betrokken bij het eerste besluit”, zei VVD-er Thijmen Peter de With. Maar van de afspraak dat de gemeente na de verhuizing de grond van de vereniging zou kopen, wist hij niets. "Daar is destijds met geen woord over gerept. We zien die toezegging graag zwart op wit.” De With is blij met de mogelijkheid van kinderopvang die de school straks biedt. Al vindt hij het jammer dat dat gebeurt door een reformatorische stichting. "Wij houden het graag wat algemener.” Klaas de Zwaan (D66) vroeg zich af of de aankoop van de extra grond door de gemeente niet zorgt voor ‘precedentwerking', terwijl ook VHL Lokaal daar moeite mee had. "Een vreemde zaak. Dat kunnen we niet aan andere schoolbesturen verkopen”, zei Van der Velden. Wethouder Tirtsa Kamstra benadrukte dat de gemeente het altijd aan de school overlaat welke organisatie de kinderopvang regelt. "Wij hebben daar geen actieve rol in.” Ze beloofde de commissie inzage in de oude bestuurlijke toezegging rond de grondverkoop. Op 22 april buigt de raad zich over het voorstel.