VHL stimuleert reductie energiegebruik

vijfheerenlanden • Vijfheerenlanden gaat zowel huurders als eigenaar-bewoners helpen bij het besparen van energie. De gemeente heeft daarvoor via de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW) een bedrag van bijna 590.000 euro ontvangen van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De gemeente gaat huurders en eigenaren verleiden via cadeaubonnen. Ook zijn er acties die zijn gericht op algemeen advies, zoals ondersteuning voor huurders, gebiedsgericht en collectief advies over inkoop van isolatie, zonnepanelen, HR++glas of hybride waterpompen. Andere activiteiten betreffen specifieke ondersteuning voor huurders en specifieke digitale wijkaanpak.


Kleine maatregelen

Met het uitvoeren van de projecten verwacht de gemeente in totaal 5963 woningeigenaren en huurders te bereiken. Het meeste geld (ruim 455.000 euro) zal worden besteed aan kleine maatregelen. Er is specifiek aandacht voor de minima in de gemeenten. "We bieden een energie bespaarpakket aan en geven informatie over de mogelijkheden om energie te besparen."

Ook worden energieboxen aangeboden voor de minima. Daarmee wordt toch nog uitvoering gegeven aan het Actieplan 'Armoede en Schulden'. Dit actieplan was aangehouden in verband met de enorme toegekende claim van de rechtsopvolgers van Niemans Beton (ruim 92 miljoen euro).


De gemeente werkt bij de uitvoering nauw samen met de woningcorporaties (Fien Wonen, Lekstede Wonen en Kleurrijk Wonen), Avres, het regionale Energieloket en Het Nieuwe Wonen.


Corona

Door het aanhoudende risico op verspreiding van het coronavirus zullen sommige activiteiten voorlopig digitaal worden aangeboden. Als het mogelijk is zullen er ook weer activiteiten worden gestart waarbij inwoners fysiek aanwezig kunnen zijn.