Molukkers laten zich niet commanderen

Op eerste Paasdag in 2021 vieren wij Molukkers als gelovigen de opstanding van Jezus Christus, met in achtneming van de Corona maatregelen maak je er ondanks alles toch een feest van. Het samenzijn in kleine(re) gezelschappen, kinderen spelend op het plein en jongeren die elkaar op afstand treffen. Het beeld wat zondagochtend 4 april 2021 op het Tamarindeplein te Leerdam te zien was.

Op diezelfde eerste Paasdag, zondag 4 april staat er een politieapparaat die de Ambonese/ Molukse wijk letterlijk omsingelt. Het lijkt een oorlogsgebied, een regelrechte scene waar een razzia zal gaan plaatsvinden. Er schijnen dreigementen te zijn uitgesproken tegen politieagenten en gemeentewerkers eerder deze eerste Paasdag. Dreigementen die ongegrond zijn. Gemeentewerkers die zonder reden een vuurkorf weghalen op het Tamarindeplein, waarbij ze aangeven dat dit in opdracht is van burgemeester Sjors Fröhlich. Tevens vindt er een politieonderzoek plaats. Dit naar aanleiding van een nader te onderzoeken incident. Het buurtonderzoek wordt onder begeleiding van wijkbewoners gedaan om dit zo goed mogelijk te laten verlopen. Uiteraard wordt er medewerking verleend aan het buurtonderzoek. Wijkbewoners zijn wel verrast, want wat is de reden dat je met Pasen de rust komt verstoren? De kerk is door Corona al geruime tijd gesloten en dat klein beetje samenzijn wat in kleine kring nog kan, wordt met Pasen bruut verstoord. Binnen enkele minuten wordt de Molukse wijk omsingeld, een helikopter wordt ingezet, meer dan 10 politiebusjes staan opgesteld in- en rondom de Molukse wijk en 400m/ 500m verderop zijn er nog meer agenten op de voet. Ook de ME is uitgerukt en dit alles voor twee 'kleine incidenten' waarbij men zegt zich bedreigd te hebben gevoeld? Een oorlogsgebied is er niks bij, de politieagenten staan in grote getale opgesteld in linies omdat er dreiging zou zijn. Welke dreiging en spanning mag Joost weten, er is geen sprake van het gooien met stenen en er is geen sprake van dreigementen zoals in de landelijke media wordt verteld.

Waar wel sprake van is? Pasen wordt tijdens Corona gevierd met familie, op gepaste afstand en in kleine groepen. Kinderen die op het plein met elkaar spelen, pubers die rondjes fietsen en ouderen die elkaar rustig gedag zeggen. Pasen 2021 is in de Molukse wijk uitgelopen op een regelrecht MACHTSVERTOON van burgemeester Sjors Fröhlich en zijn politieapparaat. Daar worden alle euro’s in gestopt terwijl de laatste berichtgeving is dat de gemeente VHL geen geld meer heeft. Tweede Paasdag- de sfeer in de Molukse wijk is ingetogen, een ieder nog onder de indruk van het gebeuren. Velen hebben vragen die waarschijnlijk onbeantwoord blijven. Echter wij zullen nu naar buiten treden en ons verhaal vertellen, omdat dit ONRECHT én ONTERECHT is. Geen enkele aanleiding of reden, beste burgemeester Sjors Fröhlich en uw politieapparaat had u, om dit op eerste Paasdag te laten gebeuren. Wij leven niet in de Tweede Wereldoorlog waar men niet meer de vrijheid van beweging had, wij leven niet in een getto maar in vrijheid! Wij worden niet weer monddood gemaakt, wij zijn de tweede en volgende generaties Molukkers in Nederland die zich NIET laat commanderen.

Beste burgemeester Sjors Fröhlich, stelt u zich alstublieft niet op zoals uw demissionair premier Rutte met de uitspraak "ik kan het mij NIET herinneren” dat ik opdracht heb gegeven tot het omsingelen en het ingaan van de Molukse wijk in Leerdam. En wanneer er door uw medewerkers wordt gesproken over een hogere instantie die de opdracht heeft gegeven dan is dat maar één persoon en dat bent u meneer de burgemeester 'de hoogste baas van de politie' die de opdrachten daartoe geeft. Wat heeft dit een grote teleurstelling bij ons teweeg gebracht, na 70 JAAR MOLUKKERS IN NEDERLAND REKENDEN WIJ OP EEN NIEUW HOOFDSTUK. Helaas zijn wij weer terug bij af! Molukkers negatief neergezet in de media, niet op zoek naar ERKENNING maar naar de WAARHEID die nu wederom NIET wordt verteld.

Ambonese/ Molukse Vertegenwoordiging Leerdam