• Tijdens het wandelen is er ook tijd om foto's te maken.
• Tijdens het wandelen is er ook tijd om foto's te maken.

WSV Prins Bernhard houdt digitale fruitbloesemtocht in april

'Je komt helemaal tot rust in de natuur'

leerdam • Nadat ze een jaar uit de vereniging stapte, miste ze het wandelen met de leden en gauw sloot ze zich weer aan. Koby heeft inmiddels een plekje in het bestuur, als secretaris. Elk jaar, behalve nu vanwege corona, organiseert de Wandelsportvereniging vijf verschillende wandeltochten met wisselende afstanden. Drie keer in de winter, één keer in april en één keer in september.

Wandelen is momenteel erg geliefd bij zowel jongeren als ouderen, maar het is een individuele sport geworden. Vaak sluiten alleen ouderen zich aan bij een vereniging.

Koby Meijdam (54) telt op haar handen de leden van de vereniging: "Op dit moment zijn er zo’n 52 leden, waarvan er 25 zijn die actief wandelen. Ook in de Coronatijd. We vergrijzen wel heel erg. Mensen zijn al jaren lid en die worden natuurlijk ook ouder. Onze leden zijn tussen de vijftig en zeventig jaar oud."


Mijlpaal

Dat de wandelvereniging al 85 jaar bestaat is erg bijzonder. "In 1936 is de vereniging opgestart door een dominee. In die tijd werd gewandeld op de zaterdagmiddag, omdat mensen op zaterdagochtend moesten werken of naar school gingen. In het verleden ging het vaak om wedstrijdwandelen. Het was meer een competitie dan een moment om tot rust te komen."


Voor het uitbreken van de coronapandemie, gingen de leden van Wandelsportvereniging Prins Bernhard wandelen op mooie plaatsen in Nederland. Het doel dat ze hebben is om te blijven bewegen.

"We gaan ontspannen met elkaar de natuur in. De gezelligheid met elkaar missen we nu natuurlijk ontzettend. Je komt op de mooiste plekjes in Nederland. Lopen door de bossen, duinen en over de hei is bij onze leden erg geliefd. Daar gaan we dan ook vaak naartoe."


Bijzondere wandelingen

Terwijl de leden wandelen komen ze van alles tegen: wielrenners, padvinders die in het bos op zoek zijn naar paddenstoelen, hardlopers en verschillende natuurverschijnselen. "We zien zandverstuivingen, prachtige bloesem aan de bomen en mist dat over de weilanden zweeft. Je komt helemaal tot rust in de natuur. Er worden veel foto’s gemaakt", lacht Koby.

Normaal gesproken zou er een startlocatie zijn waar deelnemers zich aan- en afmelden als ze gaan wandelen. Van te voren worden de kilometeraantallen bepaald. Dat kan zijn: 5, 10, 15, 20, 30 en soms zelfs 40 kilometer. Meestal kiezen mensen voor het lopen van de 20 kilometer en het minst vaak wordt de 5 kilometer gekozen.


De digitale Fruitbloesemtocht

"De wandelsportvereniging biedt verschillende wandeltochten. Zo hebben we onder andere een Fruitbloesemtocht. Deze tocht wordt georganiseerd voor andere wandelaars, want onze leden helpen vaak mee op deze dag. Nu mogen we vanwege corona niet in een grote groep over straat lopen. Af en toe proberen we toch iets te organiseren. Uiteraard binnen de coronaregels. Zoals dus de digitale Fruitbloesemtocht die in april plaatsvindt. Mensen kunnen zich online inschrijven en ontvangen dan een wandelplaatje, als soort ‘beloning’ voor het wandelen, en een routebeschrijving. In hun eigen tijd kunnen ze de wandeltocht maken. Het liefst in april, omdat dan de bloesem het mooist eruit ziet. We hebben inmiddels al meer dan honderd aanmeldingen ontvangen. Dit zijn vaak individuen dus als je de wandelpartners meetelt komen we misschien wel aan de 175 deelnemers."

Koby zou graag meer leden willen verwelkomen. "Iedereen is welkom ons. Mensen die graag willen wandelen of meer willen bewegen kunnen een keer met ons meelopen om de sfeer te proeven. We hopen natuurlijk dat we snel weer kunnen wandelen zoals we gewend zijn. Maar als er mensen zijn die willen bewegen in gezelschap, kunnen ze zich gerust aansluiten."


Aanmelden kan via:


q www.wsv-prinsbernhard.nl