Boltjalk Aeltje

nieuwegein • Door de corona lijkt het stil bij Museumwerf Vreeswijk. Maar schijn bedriegt. Er zijn nu geen evenementen maar het bruist er, volop. Rond directeur Jack Grondel en werfbaas Dick van Dam is een enthousiaste club medewerkers ontstaan. Onder hun inspirerende leiding gingen ze aan de slag met diverse, soms ook bijzondere projecten. Een aantal daarvan is het zandschip Christina, het cadeau voor jubilaris Nieuwegein en de BN’er in spe boltjalk Aeltje.

Sinds kort staat de Aeltje op de helling. Op zich is dit schrale en roestige casco geen bijzonderheid ware het niet dat deze oude boltjalk in de belangstelling staat en zowat heel Nederland haar zal leren kennen. De 113 jaar oude BN'er in spe komt van Heerlijkheid Mariënwaerdt waar baron Frans Van Schuere grote plannen heeft voor het schip. Aeltje wordt namelijk rondvaartboot op de rivier de Linge die langs het eeuwenoude Betuwse landgoed stroomt. De rondvaarten maken deel uit van de activiteiten die baron en barones van Verschuere organiseren om geld in het laatje te krijgen dat nodig is voor het onderhoud van het grote, oude landgoed. Bij de Museumwerf wordt Aeltjes zwaar door corrosie aangetaste onderwaterschip vervangen. Ook boven de waterlijn moet veel worden gerepareerd.


Wat het zo bijzonder maakt is dat het schip regelmatig op tv verschijnt. Dat gebeurt in de twintig afleveringen tellende serie In het Hart van ons Landgoed (onderdeel van Max-programma Noord-Zuid-Oost-West, maandagavond om 18.20 uur, NPO 2), waarin Mariënwaerdt centraal staat. De werkzaamheden aan de Aeltje worden daarom regelmatig door een filmploeg vastgelegd.


Elders op het terrein wordt gewerkt aan het ander schip, een kagenaar met een voor deze tijd toepasselijke naam Hoop en Vertrouwen. Het voorheen roestige scheepje dat in haar werkzame leven fungeerde ze als baggerschuitje in het Groene Hart, is de nieuwe aanwinst van het binnenvaartmuseum en tegelijk het cadeau van de Museumwerf aan Nieuwegein die dit jaar haar gouden jubileum viert.


En dan de Christina, de heve-aak van Adriaan Pieter van Dijk die vroeger deel uit maakte van de Vreeswijkse zandwinningsvloot, werd onlangs in drieën gesneden. De delen worden opgeknapt en zijn later terug te vinden in het museum.