‘Jong geleerd is oud gedaan’

vijfheerenlanden • De Week van het Geld is een initiatief van het platform ‘Wijzer in geldzaken’, de wegwijzer naar betrouwbare informatie over geldzaken.

In de laatste week van maart hebben bedrijven, ondernemers en verenigingen zich op de financiële redzaamheid van jongeren en kinderen gericht. Verschillende onderwerpen zijn hierbij aangehaald, waaronder: een bijbaantje vinden, sparen, geldezels en het maken van een financieel overzicht.

Elk jaar wordt er een Week van het Geld gehouden. Buurtwerk Vijfheerenlanden besteedt hier ook jaarlijks aandacht aan. Lorraine Smits, jongerenwerker: "Ouders kunnen kijken op de website www.weekvanhetgeld.nl voor tips over onder andere het geven van zakgeld. Jongeren hebben de mogelijkheid om contact op te nemen met de jongerenwerkers wanneer ze met vragen zitten over omgaan met geld. Wij helpen graag!"

Het motto van de Week van het Geld is: ‘Jong geleerd is oud gedaan'. Dit betekent dat wanneer je op jonge leeftijd al leert omgaan met zakgeld en geld verdienen met een bijbaantje, het makkelijker is om later goed om te gaan met geldzaken. "Dit kan best ingewikkeld zijn. Zorgen hebben om geld of leven in schulden kan mentaal heel zwaar zijn. Het is lastig om te kijken naar inkomsten en uitgaven, zeker als je het met een bescheiden inkomen moet redden. Natuurlijk zijn er tips en tricks om het wat makkelijker te maken en te zorgen voor een overzicht. Goed met geld omgaan zorgt voor een betere (mentale) gezondheid en meer welzijn."

Het is altijd belangrijk om te kijken naar inkomsten, uitgaven en hoe dat in balans is met elkaar. "Geld kun je maar één keer uitgeven, dus bedenk goed waaraan je het uitgeeft. Op www.jonginvijfheerenlanden.nl staan ook veel tips en video's over omgaan met geld", aldus Lorraine.