Vrachtwagens: parkeren op eigen terrein

west betuwe • De gemeente West Betuwe gaat voorlopig het aantal parkeerplekken en parkeerfaciliteiten voor vrachtwagens niet noemenswaardig uitbreiden. Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen van ChristenUnie.

"Het uitgangspunt is parkeren op eigen terrein. Op basis van de verplichte zorgplicht voor het goed functioneren van bedrijventerreinen bieden wij ruimte voor pauzeren, wachten en uitrusten. Hiervoor zijn plaatsen aangewezen binnen onze gemeente. Momenteel zijn ons geen aanvragen of behoeften bekend en daarom wordt niet gewerkt aan uitbreiding van deze parkeerfaciliteiten binnen onze gemeente."

Voor woongebieden is parkeren van vrachtwagens volgens de gemeente duidelijk ongewenst, vanwege excessief gebruik van schaarse parkeerplaatsen, belemmering van uitzicht, uiterlijk aanzien en geluidsoverlast. Door de hele gemeente heen zijn plekken aangewezen waar parkeren van vrachtwagens wel is toegestaan. Op alle andere locaties is parkeren van vrachtwagens verboden.

Het is volgens het college geen kerntaak van de gemeente om te voorzien in voldoende, veilige en betaalbare parkeerplaatsen. "Er zijn diverse transportondernemers binnen onze gemeente die deze verantwoordelijkheid nemen door een kavel industriegrond te kopen. Het faciliteren van thuisrijders staat hier haaks op." De thuisrijders kunnen zich volgens het college verenigen en gezamenlijk een kavel aankopen, waarbij ze het beheer en bewaking zelf regelen. Maar dat wordt een dure aangelegenheid. Op een kavel van 5000 vierkante meter is plaats voor circa 28 vrachtwagens. De kosten zijn circa 730.000 euro. "Hier komen de aanlegkosten en kosten voor beheer, onderhoud en bewaking nog bovenop." Een bijdrage van 100 euro per maand vanuit de gemeente om de kosten te dekken zal bij lange na niet kostendekkend zijn. "De gemeente ziet geen exploitatierol voor zichzelf."