Veel inwoners Hellouw zien rotonde niet zitten

Ook 'niks doen' is optie in Hellouw

hellouw • Dat blijkt uit de vele brieven die de gemeente heeft ontvangen naar aanleiding van twee onderzochte varianten. Veel bewoners zien deze niet zitten en willen eigenlijk dat er ook nog eens goed gekeken wordt naar een derde variant: niks doen.

Vooral de bewoners van het buitengebied voelen zich sterk benadeeld als er een rotonde komt bij de Korfgraaf, in combinatie met afsluiting van de Oudenhof en een oversteekplaats alleen voor fietsers bij de Irenestraat. "De rotonde heeft voor ons alleen maar nadelen", schrijven de bewoners. "Het dorp en de polder worden moeilijker bereikbaar met de auto als ook de Oudenhof wordt afgesloten. De oversteek voor de fietsers en voetgangers wordt zo ook niet veiliger, omdat automobilisten vanuit Herwijnen al weer snelheid hebben na de rotonde en automobilisten vanuit Haaften na de fietsoversteek pas gaan afremmen om de rotonde te passeren." De bewoners willen bereikbaar blijven.


Oude discussie

De discussie over een rotonde bij de Korfgraaf in combinatie met een kruising Irenestraat-provinciale weg alleen voor fietsers duurt al jaren en jaren. De voorkeursvariant met daarbij ook nog eens afsluiting van de Oudenhof is al in 2017 vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst tussen de voormalige gemeente Neerijnen met de provincie Gelderland. "Deze overeenkomst openbreken kan, maar biedt geen garantie op medewerking en mede-financiering voor alternatieven door de provincie", aldus verkeersambtenaar Aad Rodenburg tijdens een speciale voorlichtingsavond over het onderwerp. Nadeel van deze variant is dat het verkeer vanuit het dorp richting Haaften en Waardenburg een flink aantal honderden meters moet omrijden via de nieuwe rotonde. Ook zal extra druk ontstaan op de Waalbandijk, aangezien een deel van het verkeer deze route als alternatief voor de afgesloten Oudenhof zal gebruiken. Inwoners uit de polder (Paalgraaf, Meikampgraaf en verlengde van de Irenestraat) moeten bovendien met de auto omrijden via de Zee of de Marijkestraat. Deze variant leidt ook tot meer verkeer bij het dorpshuis en de school. De kosten van deze (voorkeurs-)variant zijn 2,4 miljoen euro.


De gemeente kan in elk geval rekenen op een bijdrage van 375.000 euro van de provincie Gelderland. Wethouder Ed Goossens gaf aan dat hij bij de provincie zal aandringen om de bijdrage te verhogen naar 750.000 euro, het dubbele dus. De totale kosten zijn wel een stuk hoger dan de 1 miljoen euro, die de voormalige gemeente Neerijen daar ooit voor had gereserveerd.

Bij de tweede variant blijft de Oudenhof gewoon open. Groot nadeel is dat bij deze variant de financiële bijdrage van de provincie onzeker is. Bovendien is en blijft het een relatief kostbare oplossing, omdat relatief weinig automobilisten gebruik zullen maken van de rotonde.


De derde variant komt eigenlijk neer op 'niks doen'. Dus geen aanpassingen aan de kruising van de Irenestraat met de provinciale weg, geen rotonde. Al het geld kan dan worden ingezet voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en inrichting van de straten in het dorp Hellouw. Voordeel is dat iedereen gewoon de kortste weg kan nemen. Maar de verkeersveiligheid gaat er niet op vooruit en de leefbaarheid van de Irenestraat zal zeker niet verbeteren.