Onderzoek inspectie en debat over 'LHBTI-cultuur' op Gomarus

Ophef over artikel homoseksualiteit

gorinchem/regio • NRC sprak acht oud-leerlingen, waaronder Marijn Baggerman uit Werkendam en Mace de With, over hoe moeilijk het is om homoseksueel te zijn op de reformatorische streekschool in Gorinchem.

Uit het artikel blijkt onder meer dat een aantal leerlingen op school gedwongen werd tot een coming out. De zorgcoördinator confronteerde leerlingen met hun geaardheid en zette hen onder druk om dit direct te delen met hun ouders, die tot dan toe van niets wisten. Eén van de leerlingen die NRC gesproken heeft, die aangaf nog niet toe te zijn aan een coming out, werd daarbij opgesloten op het kamertje van de zorgcoördinator, terwijl die de ouders ging ophalen die beneden stonden te wachten voor 'een gesprek'.


Dat was in 2016. Na de gedwongen coming outs van meerdere leerlingen en gebeurtenissen die erop volgen durfde daarna niemand meer open te zijn over hun geaardheid, aldus het artikel van NRC. Mace de With wilde in 2019 een juridische procedure aanspannen tegen de school om wat haar overkwam, waarop een schikking volgde. Ze kreeg een vergoeding, op voorwaarde dat ze daarover zou zwijgen. Het ligt vast in een contract. De acht oud-leerlingen die NRC gesproken heeft, benadrukken overigens de school of het geloof niet zwart te willen maken.


Verontwaardigde reacties

Het artikel heeft inmiddels geleid tot verontwaardigde reacties, onder meer vanuit de Tweede Kamer. D66-Kamerlid Paul van Meenen heeft over de kwestie zelfs een debat aangevraagd. “Je kunt veel zeggen over deze school, maar dit is geen veilige omgeving voor kinderen”, stelt hij in de Volkskrant.


Onderwijsminister Arie Slob heeft in een reactie laten weten dat de inspectie onderzoek gaat doen naar de signalen dat leerlingen op de Gomarus Scholengemeenschap gedwongen zouden zijn om uit de kast te komen. Volgens Slob is er sprake van 'een zorgelijk signaal dat zeer serieus wordt genomen'.

Ook het COC, de algemene belangenvereniging voor LHBTI+’ers, is geschrokken van de berichtgeving in NRC over de wijze waarop wordt omgegaan met leerlingen die een weg zoeken in hun anders zijn. Zij willen graag een gesprek aangaan met scholengemeenschap Gomarus, maar er is nog geen contact geweest.


Statement vanuit de school

Nadat de kruitdampen van de eerste verontwaardigde reacties optrokken, kwam de school zelf zaterdagmiddag met een verklaring. “Juist omdat naastenliefde vanuit ons christelijk geloof essentieel is, hechten wij veel waarde aan een veilig sociaal klimaat.” Dat staat in een statement van Chris Flikweert, voorzitter van het college van bestuur van de Gomarus Scholengemeenschap, naar aanleiding van het artikel in de NRC. “Het raakt ons diep om de negatieve ervaringen van oud-leerlingen van onze school te lezen. Leerlingen komen naar de Gomarus om daar prettig, veilig en goed onderwijs te krijgen. Als ik dan lees dat Mace de With en enkele anderen zich absoluut niet veilig hebben gevoeld, dan doet dat ongelofelijk veel pijn. Mace heb ik, nadat ze me een brief had gestuurd, daar uitgebreid over gesproken. Ik heb toen ook mijn spijt betuigd voor wat niet goed is gegaan. In goed overleg hebben we er daarna met elkaar een streep onder gezet. Bij de Gomarus zijn leerlingenzorg en sociale en fysieke veiligheid een belangrijk thema. Ons doel is dat elke leerling met positieve ervaringen de Gomarus verlaat. Over onze school en over de sociale veiligheid is veel meer te vertellen dan de krant doet”, schrijft Chris Flikweert in het statement.


Gebroken wereld

Flikweert schrijft onder meer dat de bijbel gezien wordt als een gids voor het leven en dat de christelijke levensovertuiging onderdeel is van alle aspecten van het onderwijs. De school wil een veilig sociaal klimaat bieden, maar beseft dat dit gebeurt in een gebroken wereld. De bestuursvoorzitter erkent dat er, ondanks de beste intenties, soms fouten worden gemaakt. “Het schoolbeleid is om nooit zonder overleg en instemming van de leerlingen met ouders over hun geaardheid te spreken.”


"Op onze school zijn homoseksuele leerlingen net zo welkom als heteroseksuele leerlingen. Soms gebeurt het dat homoseksuele leerlingen aangeven uit de kast te willen komen. Daar is dan ruimte voor. Uit de publicatie in NRC Handelsblad kunnen lezers de conclusie trekken dat het voor homoseksuele leerlingen op onze school onmogelijk is zichzelf te zijn. De praktijk wijst gelukkig anders uit.”


Het is nog niet bekend wanneer het landelijk debat gaat plaatsvinden, dat D66-Kamerlid Paul van Meenen heeft aangevraagd met onderwijsminister Arie Slob.