Padden helpen bij het oversteken

Padden helpen bij het oversteken

regio • Het is weer voorjaar en dat betekent dat de paddentrek is begonnen. Als het kwik stijgt en het vochtig is, trekken amfibieën met z’n allen vanaf de plek waar zij hun winterslaap hebben gehouden naar het water om hun eitjes af te zetten en te bevruchten. Soms moeten ze daarvoor de weg oversteken.

Om te voorkomen dat padden, kikkers en salamanders worden doodgereden, helpen vrijwilligers van Natuur- en Vogelwacht De Vijfheerenlanden in de gemeente Vijfheerenlanden de amfibieën met oversteken.
Dit doen ze op de volgende locaties: Lingedijk van Leerdam tot Kedichem; Koenderseweg van Tiendweg tot Lingedijk (Leerdam); Industrieweg van Diefdijk tot tennisvereniging (Leerdam); Lekdijk van Vianen tot Everdingen en Lekdijk van Vianen tot Ameide. Kijk op deze locaties in de donkere uren dus uit voor zowel de amfibieën als de vrijwilligers.

Ook graag een aantal avonden mee helpen? Aanmelden kan telefonisch bij T. den Besten via 0347-374281. Vooral in Lexmond kan Natuur- en Vogelwacht De Vijfheerenlanden hulp tijdens de paddentrek goed gebruiken, maar er kan ook worden geholpen in Everdingen, Leerdam of Vianen.


Chris komt, Jordi vertrekt

heukelum/ leerdam • Na Rick van Loo (LRC) en Semih Kaplan (Papendrecht) vertrekt ook Jordi Kamp aan het einde van het seizoen bij zaterdagtweedeklasser Heukelum. Kamp keert terug naar LRC Leerdam. Daar tegenover staat de komst van Chris van Bruggen. De 22-jarige aanvallende middenvelder verruilt LRC voor Heukelum. Van Bruggen maakt deel uit van de Leerdamse A-selectie, maar speelde zijn wedstrijden voornamelijk in het tweede elftal.