Zorgen over uitstoot

vijfheerenlanden • Naar aanleiding van de berichten in de media over de schadelijke uitstoot van de asfaltcentrale aan de Bazeldijk te Hoogblokland heeft Marieke van der Spek–den Besten namens de fractie van CDA Vijfheerenlanden vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Vijfheerenlanden.

Het CDA maakt zich zorgen over de overlast door de uitstoot en rook van de centrale voor omwonenden. Met name in Nieuwland en omgeving is er regelmatig (geur)overlast door de uitstoot waar te nemen. In de beantwoording van de vragen geeft het college aan dat er aandacht is voor de problematiek. Het college is voornemens om samen met het college van de gemeente Molenlanden een brief te schrijven aan de minister om de voorgenomen versoepeling van de norm voor uitstoot van benzeen af te wijzen, en de minister te vragen om met een goede structurele oplossing te komen om de uitstoot van benzeen te stoppen. Over de overlast zijn in 2020 acht klachten ingediend bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid.

CDA gemeenteraadslid Marieke van der Spek: "Het is goed dat asfalt wordt gerecycled. Maar de bovenmatige uitstoot baart het CDA zorgen, ook al lijkt dit volgens onderzoek geen gevaar op te leveren voor de volksgezondheid.”