Lancering Hugo de Grootjaar

poederoijen • Op slot Loevestein is maandag het Hugo de Grootjaar van start gegaan. Een historisch moment in de Nederlandse geschiedenis.

Het is 400 jaar geleden dat Hugo de Groot via zijn boekenkist uit Loevestein ontsnapte. Met een spectaculaire video van de moderne ontsnapping van Hugo de Groot in 2021 en de opening van de expositie: '400 jaar Hugo de Groot' is het Hugo de Grootjaar officieel gelanceerd. Ook is er speciaal ter ere van het Hugo de Grootjaar een Hugo de Groot postzegel uitgebracht.

Tijdens het Hugo de Grootjaar is op Loevestein de expositie: 400 jaar Hugo de Groot op Loevestein te bewonderen. In de expositie zijn niet alleen Hugo´s cel en boekenkist te zien, maar wandelen bezoekers letterlijk door een universum van gedachten. Bekijk hoe experts als astronaut André Kuipers, theoloog des vaderlands Almatine Leene en coördinator humanitair oorlogsrecht van het Rode Kruis Tessa Beeloo, actuele kwesties vanuit Hugo's gedachtegoed belichten, zoals: Van wie is mars? Bestaat er een rechtvaardige oorlog? Hoofd Museale Zaken, Annabel Dijkema: "In de expositie staan we niet alleen stil bij de ontsnapping van Hugo de Groot maar vooral bij wie hij was en zijn gedachtengoed. Gedachten zijn vrij, die kun je niet opsluiten. Net zoals bij Hugo de Groot, hij liet zijn gedachten niet opsluiten en schreef vele bekende werken in zijn tijd op Loevestein." Wat deze rechtsgeleerde heeft nagelaten is van fundamenteel belang voor tolerantie, verdraagzaamheid, vrede, vrijheid en het hedendaagse recht op nationaal en internationaal niveau. Loevestein wil met het Hugo de Grootjaar een bijdrage leveren aan de maatschappelijke discussie over deze thema's en de bewustwording van de waarde van dit erfgoed.


q www.hugodegroot.nl