West Betuwe werkt aan nieuw participatiebeleid

'Opvattingen bewoners serieus nemen'

west betuwe • Dat zijn twee uitgangspunten (kaders) bij de ontwikkeling van het nieuwe participatiebeleid van de gemeente West Betuwe. Het is de bedoeling dat de kwaliteit van de lokale democratische processen wordt vergroot, de samenwerking tussen gemeente en inwoners wordt versterkt en dat er helderheid komt over het proces en de rolverdeling.

"Het is zowel voor inwoners en andere belanghebbenden als voor het gemeentebestuur van belang dat vooraf duidelijk is hoe breed de marges van beïnvloeding zijn", staat in de startnotitie die vorige week in de voorronde van de gemeenteraad is besproken. "Door de meedenkkracht, initiatieven en de inzet van de lokale samenleving te gebruiken kan er een breed gedragen besluit genomen worden, dat ook in de uitwerking daarvan op voldoende draagvlak kan rekenen."

Gemeenten worden overigens verplicht om helder participatiebeleid te formuleren. Die verplichting vloeit voort uit de nieuwe Omgevingswet en staat ook geformuleerd in concept wet Versterking participatie op decentraal niveau. Door de val van het kabinet en de nu lopende kabinetsformatie is het echter onduidelijk of de invoering van beide wetten volgens planning gaat verlopen.


Kerngericht werken

Het college van West Betuwe zegt veel waarde te hechten aan participatie. "We zien dit terug in het feit dat bij de beleidsharmonisaties van de afgelopen twee jaar veel participatie is toegepast. Ook de ontwikkeling van het kerngericht werken in het algemeen en van de kernagenda’s in het bijzonder laten zien dat het betrekken van inwoners leidt tot meer maatwerk en focus."

Participatie betekent ook dat de gemeente meer wil gaan samenwerken met de samenleving. "Opvattingen van de samenleving worden serieus genomen. De gemeente weegt zowel de belangen van initiatiefnemers als maatschappelijke belangen mee."


Hoeder

Niet alles is automatisch mogelijk, zo waarschuwt de gemeente. "Op bepaalde onderwerpen ziet de gemeente een belangrijke taak als hoeder van het zwakkere belang. Ook is de gemeente soms regisseur (en uitvoerder), omdat op sommige onderwerpen een meer sturende of soms dwingende rol van de gemeente noodzakelijk is."

De gemeente denkt bijvoorbeeld aan grote opgaven als klimaatadaptatie, de inclusieve samenleving en energietransitie. "Bij thema’s waar de gemeente een bijzondere ambitie heeft, is extra inzet vanuit de gemeente vanzelfsprekend. Bovendien zal de gemeente op het gebied van deze maatschappelijke opgaven ook een extra inspanning vragen van de samenleving."


Overheidsparticipatie

De gemeente onderscheidt in de startnotitie burger- en overheidsparticipatie. Burgerparticipatie is het op initiatief van de gemeente betrekken van inwoners, bedrijven en belanghebbenden bij de ontwikkeling, uitvoering en evaluatie van beleid, projecten en programma's. Bij overheidsparticipatie biedt de gemeente ondersteuning of levert een bijdrage aan publieksinitiatieven van inwoners, maatschappelijke organisaties, bedrijven of andere belanghebbenden. Deze ondersteuning kan de vorm aannemen van loslaten, stimuleren, faciliteren, regisseren en reguleren.