Repressief toezicht voor West Betuwe

west betuwe • De gemeente West Betuwe is door de provincie Gelderland onder repressief toezicht gesteld.

De begroting 2021 is naar het oordeel van de provincie in evenwicht, maar het meerjarenperspectief is dat nog niet. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat de provincie op dit moment een aantal structurele bezuinigingsmaatregelen onvoldoende concreet acht of (nog) niet voldoende reëel.


Tegenvallers

De provincie attendeert de gemeente er voor de volledigheid op dat de volledige realisatie van deze ingeboekte bezuinigingen nodig blijft om het voorgenomen nieuwe beleid uit te voeren en de meerjarenraming sluitend te houden. Bovendien mogen er dan ook geen andere financiële tegenvallers zijn. Elke tegenvaller maakt dat het evenwicht in 2024 onder druk komt te staan en er mogelijk aanvullende maatregelen genomen moeten worden.

Daarnaast wijst de provincie de gemeente erop dat, naast de al vastgestelde maatregelen, het realiseren van de begroting mede afhankelijk is van zaken die buiten de gemeentelijke invloedsfeer liggen, zoals de effecten van de herverdeling van het gemeentefonds, de uitkomsten van de landelijke onderzoeken naar de middelen voor het sociaal domein en de financiële effecten van Covid-19 en de compensatie hiervan door het Rijk. Aangeraden wordt met de negatieve (financiële) effecten van deze onderwerpen rekening te blijven houden.


Positief

De provincie Gelderland is overigens positief dat de gemeente al vanaf 2023 rekening heeft gehouden met een negatief effect oplopend tot 1,3 miljoen euro in 2024 voor de herverdeling van het gemeentefonds. Naast de mededeling dat West Betuwe in aanmerking komt voor het repressieve toezicht, worden in de brief van de provincie nog een aantal onderwerpen aangehaald, onder ander over Covid-19.


De Covid-19 pandemie heeft in 2020 tot grote maatschappelijke gevolgen geleid en zal ook in 2021 nog impact hebben op de gemeente. De provincie adviseert om de lange termijneffecten van de pandemie nauwlettend in de gaten te houden en op te nemen in de Perspectiefnota 2022 en de begroting 2022.


Bezuinigingen

De gemeente gaat flink bezuinigen in de komende jaren. Die bezuinigingen lopen op tot bijna 8,2 miljoen euro in 2024. Bezuinigingsmaatregelen moeten volgens de provincie echter wel haalbaar en hard zijn om als structurele dekking van de begroting in aanmerkingen te komen.