West Betuwe werkt aan beleid Bewegen en Sport

west betuwe • De gemeente West Betuwe werkt aan een nieuw beleid Bewegen en Sport. Sportverenigingen krijgen daarmee ook meer duidelijkheid over hun eigen verantwoordelijkheid en welke bijdragen ze van de gemeente kunnen verwachten.

Het formuleren van nieuw beleid is hard nodig, omdat de voormalige gemeenten Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen diverse uitgangspunten formuleerden. Het beleid is ruim twee jaar na de fusie nog steeds niet geharmoniseerd. Ook zijn er slechts summiere gegevens bekend over de deelname van bevolkingsgroepen aan bewegen en sport. Er is wel een duidelijk beeld over de georganiseerde sporten. Sporten als wandelen, fietsen, hardlopen, bootcamp, paardrijden zijn vaak activiteiten die niet georganiseerd en/ of anders georganiseerd plaatsvinden.


Op dit moment wordt onderzoek uitgevoerd naar alle gemeentelijke kosten die gerelateerd zijn aan sport. Een eerste inventarisatie geeft aan dat de gemeente West Betuwe in 2021 netto (uitgaven min inkomsten) circa 1,7 miljoen euro aan sport besteed. Een gevolg van de harmonisatie zal zijn dat het budget op onderdelen behoorlijk door elkaar zal worden geschud. De gemeente heeft inmiddels gesprekken gevoerd met 95 van de 130 sportverenigingen en organisaties.


Enquête

De komende maanden wordt een enquête onder de inwoners van de gemeente gehouden met als doel om er achter te komen welke knelpunten er zijn en wat de behoefte is. Ook wordt gedacht aan het instellen van een klankbordgroep, bestaande uit diverse beweeg- en sportgeledingen, die meedenken over het te formuleren beleid. Ook zal overleg worden gevoerd met een reeds ingestelde kopgroep voetbalverenigingen en daarnaast alle voetbalverenigingen.

Het onderwerp komt aan de orde tijdens de raadsvergadering van 3 mei.