• Seraja, Jochem en Carlijn.
• Seraja, Jochem en Carlijn.

Leerlingen schrijven columns

regio • Voor de eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs komt het centraal examen, dat 17 mei van start gaat, steeds dichterbij.

In aanloop naar de examens, zullen drie leerlingen van Het Heerenlanden college in Leerdam een aantal keer een column schrijven voor Het Kontakt. Hoe ervaren zij dit laatste jaar op de middelbare school en hoe werken zij naar het centraal examen toe? Voordat de columns van start gaan, stellen Carlijn, Seraja en Jochem, zich voor.


Carlijn Rijneveld

"Ik ben Carlijn Rijneveld, 19 jaar oud. Ik doe dit jaar examen vwo op het Heerenlanden. Ik woon in Leerdam, lekker dichtbij de school. Mijn profiel is economie en maatschappij en ik doe dan ook examen in vakken als economie, aardrijkskunde, geschiedenis en BSM. Ik heb daarnaast als verplichte taal Duits en ik heb ervoor gekozen om het tweetalig onderwijs te volgen. Dat tto is nog wel een uitdaging en ik denk dat het IB-examen dat daarbij hoort, in combinatie met aardrijkskunde, nog wel eens een struikelblok kan vormen. Ik sta er wel goed voor, daar niet van, dus ik moet ook niet te veel stressen. Ik durf niet met alle zekerheid te zeggen dat ik slaag, maar ik ben er hard voor aan het werk om dat wel voor elkaar te krijgen. Ik ben niet de beste leerling, ik zit hier al voor mijn achtste jaar… Maar volgend jaar is het tijd voor een nieuwe stap, en al ben ik nog druk op zoek naar een geschikte vervolgstudie, in die volgende stap heb ik echt enorm zin."


Seraja van Zandwijk

"Ik ben Seraja van Zandwijk. Ik ben 17 jaar oud en woon in Herwijnen. Ik doe havo, heb het profiel natuur en gezondheid en doe examen dit jaar in de vakken Nederlands, Engels, wiskunde, biologie, scheikunde, aardrijkskunde en BSM. Toevallig zit ik ook bij mijn zus in de klas. Zij is één jaar ouder, maar is blijven zitten. Dit is best gezellig, maar vooral ook handig voor huiswerk en leren bijvoorbeeld. Tot nu toe ben ik nog niet heel erg bezig met het examen, we hebben namelijk eerst nog een toetsweek. Maar misschien is het wel handig om binnenkort te beginnen met voorbereiden voor het examen en helemaal voor scheikunde, omdat ik daar op dit moment nog niet heel veel van begrijp. Gezien mijn cijfers nu denk ik wel dat ik ga slagen, helemaal met de versoepelde exameneisen moet het wel gaan lukken. Waar ik me meer druk over maak is mijn vervolgopleiding. Ik denk dat ik ‘Creative Business' wil doen in Breda, maar misschien wordt het toch een aardrijkskundige opleiding of iets heel anders. Ik ben hier dus nog niet helemaal over uit."


Jochem stelt zich in het artikel hiernaast voor.