• Zelfgemaakte nestkasten tegen eikenprocessierups.
• Zelfgemaakte nestkasten tegen eikenprocessierups.

Nestkasten tegen eikenprocessierups

west betuwe • De gemeente West Betuwe is weer diverse nestkasten voor koolmezen rijker.

Op vrijdag 12 maart hingen twee leerlingen van de vmbo-school de Lingeborgh en wethouder Sietske Klein–de Jong diverse nestkasten op langs de Randweg in Geldermalsen. De leerlingen deden dit vanuit het techniekproject TechExplore24. De nestkasten helpen de gemeente in de natuurlijke strijd tegen de eikenprocessierups. Er worden dit jaar vijftig nestkastjes in eikenbomen opgehangen. De huisjes werden gemaakt door Bouwmensen. Dit zijn praktijkgerichte Mbo-opleidingen in de bouwsector. De leerlingen bouwden tijdens de lessen aan de materialen. Het hout stelde bouwbedrijf De Vee & Sliepen beschikbaar. Door de sluiting van de scholen duurde het timmeren langer dan gepland. Onlangs waren de kasten klaar. De gemeente koos voor het ophangen een plek met veel eikenbomen. Voor de rups is dit de natuurlijke plaats om zich te vestigen.

De nestkasten dragen bij aan de natuurlijke bestrijding van de jeukrups. De kasten zijn voor koolmezen. Deze vogel is een vijand van de rups. Dat zorgt voor een duurzame en natuurlijke bestrijding. Inmiddels hangen er door heel de gemeente tal van kasten voor de vogels. Door ze nu al op te hangen, is de kans groter dat de vogels zich nestelen. De gemeente heeft in de afgelopen jaren goede ervaringen opgedaan met deze manier van bestrijding.


Op dit moment zijn er nog geen rupsen. Om een plaag in de komende maanden te voorkomen, start begin april de preventieve bestrijding. Dat wordt gedaan door eikenbomen vroegtijdig in te spuiten met een biologisch middel.