• Poetspakketten voor de Voedselbank.
• Poetspakketten voor de Voedselbank.

Kinderen krijgen poetspakketten

leerdam • Ieder kind heeft recht op een goed gebit. Op een eigen tandenborstel, op tandpasta die bij zijn leeftijd past en op tandheelkundige zorg. Helaas zijn er nog altijd gezinnen waar dit niet vanzelfsprekend is.

Bijvoorbeeld omdat er te weinig geld is om iedere drie maanden een nieuwe tandenborstel en kindertandpasta te kopen voor alle kinderen in het gezin. Daarom staat mondhygiëniste Lia Akkermans-van Dusseldorp van Mondhygiënepraktijk Leerdam vierkant achter de landelijke actie ‘Adopteer een glimlach’. De actie is ontstaan bij een mondhygiënistenpraktijk in het westen van het land. Daar gingen ze tijdens de eerste lockdown, toen ook tandheelkundige praktijken dicht moesten, de praktijk eens goed gingen opruimen. Er werden dozen met tandenborstels en tandpasta gevonden die in de loop van de jaren waren verzameld. Toen ontstond het idee om deze te doneren aan de voedselbank. De actie werd ook landelijke uitgerold.

Ook mondhygiëniste Lia doet aan de actie mee. Haar praktijk doneerde vorige week, tijdens de Week van de Mondhygiëniste, toen ook de aftrap werd gegeven voor 'Adopteer een glimlach', poetspakketten aan de Voedselbank in Leerdam. Hiermee worden 94 kinderen geholpen, vertelt Lia. "Dertig in de leeftijd tot en met 5 jaar, 36 kinderen tussen de 6 en 11 jaar en 28 kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar. Al deze kinderen zijn welkom voor een gratis instructie, wensessie of behandeling." Lia wil benadrukken dat mondzorg voor kinderen tot 18 jaar wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Kinderen kunnen dus gratis voor een uitgebreide tandenpoetsles of gebitsreiniging naar tandarts of mondhygiënist.