• De familie Gerritsen is trots op hun familiebedrijf.
• De familie Gerritsen is trots op hun familiebedrijf. Foto: André Bijl

Uitbreiding leidt niet tot meer stankoverlast of extra verspreiding ammoniak

‘Iedereen is welkom op ons erf’

leerdam • Een anonieme briefschrijver wees andere Broekgraafbewoners erop dat het bedrijf van plan is om de rundveestal uit te breiden en riep iedereen op bij de gemeente Vijfheerenlanden bezwaar te maken tegen de vergunning. “Wij roepen de briefschrijver op om langs te komen. Wij doen geen geheime dingen en willen iedereen te woord staan.”

Kees en Petra Gerritsen en hun vier kinderen Annemarie, Mark, en zijn vriendin Philine, Ellemieke en Jan – in de leeftijd van negen tot en met 21 jaar – zijn trots op hun boerderij op de hoek van de Koenderseweg en Tiendweg, op een steenworp afstand van Broekgraaf. “We zijn een echt familiebedrijf, we doen het met elkaar. Onze kinderen helpen mee. De boerderij en de dieren zijn onze passie. Veel agrariërs hebben geen opvolger, wij gelukkig wel. Deze uitbreiding doen we met het oog op de volgende generatie”, vertellen Kees (52) en Petra (48). De ouders van Kees boerden ooit aan de Oudendijk in het naburige Oosterwijk, in 1976 verhuisde het bedrijf naar ‘de polder’. Met het oog op de toekomst, maar zeker ook om te voldoen aan de wettelijke eisen ontstond het plan om de bestaande rundveestal te vergroten. Eind februari verleende de gemeente vergunning voor de verbouwing. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij een bewoner van de wijk Broekgraaf. Die bezorgde een brief in de wijk waarin werd gesteld dat de uitbreiding leidt tot meer stankoverlast - door de ammoniak in de mest - én de verspreiding van fijnstof dat volgens de Broekgraafbewoner altijd ontstaat bij intensieve veehouderijen. “Deze fijnstof- en ammoniak uitstoot hebben direct gevolg voor uw gezondheid, zeker bij kleine kinderen en mensen die al een zwakke gezondheid hebben”, aldus de brief. Bovendien wijst de schrijver erop dat voor Broekgraaf een hogere geurbelasting geldt dan voor de rest van Leerdam. “Blijkbaar is de gezondheid van de inwoners van Broekgraaf minder belangrijk dan die voor de rest van de gemeente”, aldus de Leerdammer die zijn ‘buren’ wijst op de gezondheidsrisico’s door de uitbreiding van de stal en hen oproept bezwaar te maken bij de gemeente.


Mes in m'n rug

Petra schrok toen ze de brief op Facebook zag. “Ik dacht: nu krijgen we van alles en nog wat over ons heen.” Haar man stond het huilen nader dan het lachen: “Ik kon wel janken. Het voelde als een mes in m’n rug. Zo wordt er dus over boeren gedacht.” Met de reacties op sociale media viel het gelukkig mee. “Veel mensen steunen ons. We krijgen zoveel mooie reacties. Iemand bezorgde zelfs een bos bloemen. Hartverwarmend.” Toch heeft het stel de behoefte om zich te verdedigen. “De feiten kloppen namelijk niet. De verbouwing is niet bedoeld om onze veestapel uit te breiden. Het wordt straks vooral mogelijk om sneller te werken. Nu kost het tweeënhalf uur per melkbeurt om onze 90 koeien te melken. Straks gebeurt dat binnen een uur. Reken maar uit hoeveel tijd dat oplevert als je twee keer per dag melkt. We gaan ook niet meer stikstof uitstoten dan nu het geval is. Zowel in het bestaande als in het nieuwe deel van de schuur komen emissiearme roosters waardoor de uitstoot sterk afneemt. Voor onze omgeving heeft deze verbouwing dus zeker geen negatieve gevolgen.” Bovendien is de uitbreiding bedoeld om nog diervriendelijker met de veestapel om te gaan dan de familie nu al doet. “Er komen wachtunits voor zieke dieren of koeien die moeten kalveren, extra grote strohokken met meer vierkante meters die bestemd zijn voor het welzijn van de dieren. Bovendien wordt de nieuwe stal – met carroussel, waardoor de koeien van buiten te zien zijn – zo ingericht dat de koeien zo snel mogelijk weer naar buiten kunnen. De koeien in het weiland, dat vinden we nog altijd het beste voor de dieren, bovendien is dat gewoon een mooi gezicht.”

Kees Gerritsen wil ook nog wat misverstanden uit de weg ruimen. “In die brief staat dat wij intensieve veeteelt bedrijven, waardoor fijnstof onvermijdelijk is. Maar dat klopt niet. Intensieve veehouderijen zijn andere bedrijven. Wij houden gemiddeld ‘anderhalve’ koe per hectare. Dat is bepaald niet intensief. Onze dieren gaan ‘s zomers lekker naar buiten, daar is ons hele bedrijf op ingericht. En met die odeurwaarde of geurbelasting die in de brief genoemd wordt, hebben wij niks te maken. Dat is gekomen door geheel andere ontwikkelingen in het verleden.”


Dat er wel eens een ‘luchtje’ van de weilanden van Gerritsen richting Leerdam gaat, ontkennen Kees en Petra niet. “Op sommige tijden moeten boeren mest uitrijden. Daar zijn we zelf bepaald geen voorstander van, zeker niet met het oog op de weidevogels. Maar als boeren krijgen we door de overheid regels opgelegd waar we zelf ook niet altijd achter staan.” Aan het eind van het gesprek benadrukken beiden: “We willen transparant zijn, zoveel mogelijk openheid betrachten. Laat iedereen – ook de briefschrijver – langs komen. We zijn trots op ons bedrijf en op onze plannen. We geven graag openheid van zaken. Iedereen is welkom aan de Tiendweg 11a.”


André Bijl