• Cees Veth.
• Cees Veth. Foto: Aangeleverd

Cees Veth: ‘Een zeer aimabel mens'

vijfheerenlanden • “We herinneren Cees Veth als een meelevend bestuurder. Zijn betrokkenheid, menselijkheid, gezelligheid en toegankelijkheid maakten hem tot een aimabel mens. We zullen hem heel erg missen.”

Met deze woorden herdacht burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden donderdag tijdens de raadsvergadering oud-wethouder Cees Veth die dinsdag 9 maart op 69-jarige leeftijd overleed. Fröhlich vertelde dat de Meerkerker bezweek aan de gevolgen van corona. “Hij lag samen met zijn vrouw Ina op de intensive care van het Antoniusziekenhuis in Nieuwegein. Ina lag naast hem op de kamer. Een enorm verdrietig beeld. Artsen moesten het besluit nemen om hem in coma te brengen. Daaruit is hij niet meer ontwaakt.” Volgens Fröhlich is de situatie van mevrouw Veth nog altijd zorgelijk, bovendien zijn meer familieleden door het virus getroffen.

Een jaar of dertig terug ‘rolde’ Veth de Zederikse politiek in als plaatsvervangend raadscommissielid. Van 1998-2002 en van 2010-2014 was hij raadslid, daar tussendoor van 2002-2008 wethouder. “In die tijd startten de collegevergaderingen op dinsdagmorgen altijd een half uur later, zodat Cees de koeien kon melken.” Als wethouder was hij onder meer actief op het gebied van economische zaken, de ontwikkeling van bedrijventerreinen, verkeer en vervoer, dijkverzwaring en recreatie en toerisme. En zodoende betrokken bij projecten als de nieuwbouw van de gemeentewerven in Meerkerk en Lexmond, de reconstructie van de Tolstraat in Meerkerk en de ontwikkeling van bedrijventerreinen. “En hij voelde zich betrokken bij de agrarische sector. Die had een speciaal plekje in z’n hart. Agrariërs konden altijd op hem rekenen.” Volgens Fröhlich was Veth ‘vernieuwend’, ‘creatief’ en ‘strategisch’ en beschikte hij over een groot netwerk. “Daarnaast was hij voor inwoners, ondernemers en medewerkers toegankelijk. Hij ging graag naar de mensen toe en was oprecht geïnteresseerd. Hij legde overal zijn oor te luisteren en was intensief betrokken bij het verenigingsleven. Dat noemde hij de smeerolie van de samenleving. Cees was uitgesproken en direct. Hij zette zich in voor de belangen van alle inwoners.” Fröhlich wees erop dat Veth bij zijn vertrek als wethouder een tuinbank cadeau kreeg. “We gunden hem nog veel mooie momenten in het zonnetje voor zijn boerderij. Helaas duurde dat maar kort”, zei Fröhlich die de nabestaanden veel sterkte wenste.

VVD-leider Hanneke van der Leun noemde Cees Veth een ‘echte liberaal'. "Hij vocht voor de agrarische belangen, was diep geworteld in de lokale samenleving. We hebben veel waardering voor zijn enorme betrokkenheid die hij tot het laatst toonde. Politieke discussies werden na afloop van de raad onder het genot van een chocomel voortgezet met politici of inwoners. Als raadslid en wethouder heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de gemeente.”