VHL steunt congres ‘Raden in Verzet’

VHL steunt congres ‘Raden in Verzet’

vijfheerenlanden • De raad van Vijfheerenlanden ging vorige week unaniem akkoord met een motie van VVD, VHL Lokaal en CDA waarin wordt uitgesproken om 352 euro – één euro voor elke gemeente in Nederland – bij te dragen aan de organisatie van het digitale congres van het actiecomité ‘Raden in Verzet’ op 26 maart.

Tijdens dat congres wordt nagedacht over vervolgstappen om de zorgen over de gemeentelijke financiën kenbaar te maken.
“We komen nu in een periode dat er een nieuwe regering wordt gevormd en er belangrijke beslissingen worden genomen over de gemeentelijke financiën. Het is belangrijk dat we onze stem laten horen, zodat onze zorgen op de formatietafel terecht komen”, zei CDA-er Kees Bel die de motie namens de drie fracties indiende.

Tekorten

‘Raden in Verzet’ is ontstaan in Zoetermeer en groeide uit tot een landelijke ‘beweging’, waarin gemeenten de regering vragen om meer geld toe te wijzen aan het gemeentefonds. Gemeenten kampen al jaren met toenemende tekorten – onder meer op het gebied van Jeugdzorg – en die leiden steeds vaker tot bezuinigingen.

Gelet op de huidige coronacrisis en de gevolgen daarvan op de economie én de gemeentebegroting vinden gemeenten verdere bezuinigingen onverantwoord. In september 2020 werd op de VNG-ledenvergadering een motie hierover aangenomen, maar dat leidde nog niet tot concrete toezeggingen van de Minister van Binnenlandse Zaken.

Vervolgstappen

Vandaar dat nu op een congres – georganiseerd door Zoetermeer – wordt nagedacht over vervolgstappen. Raadsleden uit Vijfheerenlanden worden via de motie opgeroepen waar mogelijk mee te doen aan dat congres. De bijdrage voor de organisatie van dat congres komt uit het raadsbudget.


Bridge Leerdam

leerdam • Uitslag online competitie Bridgeclub Leerdam: Wim Bertens-Walter Roks, 64,29%; Piet Segers-Wouter Segeth, 62,62%; Adrie Mulder-Cor Pender, 58,68%; Rietje Segers-Nico van Dijk, 54,51%; Peter Bolland-Lenie Versteegh, 53,36%.