• Bij de jeugd van De Snoek wordt aandacht besteed aan loodvrij vissen.
• Bij de jeugd van De Snoek wordt aandacht besteed aan loodvrij vissen. Foto: Archief

Dit jaar moet het loodgebruik met 30% worden teruggebracht

Nog weinig animo voor loodvrij vissen

regio • Toch wil de federatie Sportvisserij Nederland dat lood in 2027 totaal verbannen wordt als verzwaring van de vislijn.

Lood is weliswaar makkelijk in gebruik en ook nog eens heel goedkoop. “Maar", zo staat op de site van Sportvisserij Nederland. "Veel van dat lood komt in het milieu terecht, wat schadelijk is voor mens en dier.”


Green Deal

Samen met de Unie van Waterschappen, Vereniging Natuurmonumenten, Organisatie Dibevo, en diverse ministeries wordt gewerkt aan een Green Deal om het gebruik van lood in de sportvisserij op korte termijn te verminderen en op langere termijn te stoppen. Dit jaar moet het loodgebruik al met 30% worden teruggebracht. In 2027 moet het helemaal gedaan zijn met lood.


Bestuurslid Peter de Haan van hengelsportvereniging De Put in Opijnen is een grote promotor van loodvrij vissen. "Ik koop wolfraam in China. Het is heel goed spul, maar nog wel een stuk duurder dan lood." De Haan is ervan overtuigd dat veel meer hengelaars de komende periode zullen overstappen op loodvrije alternatieven. "Over een paar jaar wordt het verplicht, dus dan zullen ze wel moeten."

Toch lopen nog niet alle hengelsportverenigingen echt voor het idee. Voorzitter Marcel Huiveneers van hsv De Reigers in Vianen heeft niet het idee dat het loodvrij vissen erg leeft onder zijn leden. "Het is ook niet zo dat we het momenteel actief propageren, hoewel er wel leden zijn die ermee bezig zijn."


'Niet controleerbaar'

Huiveneers beschouwt loodvrij vissen vooralsnog als een streven van Sportvisserij Nederland, maar hij gelooft niet dat het straks verplicht zal worden opgelegd. "Het zal in elk geval heel moeilijk controleerbaar zijn, dus dat moet in elk geval anders worden opgelost." Huiveneers is ervan overtuigd dat zo'n klein loodje aan je vislijn niet echt een probleem is voor het milieu. "Laten ze eerst maar eens wat gaan doen aan die loden waterleidingbuizen."

Ook Jan Wagensveld van de gelijknamige hengelsportwinkel in Rhenoy heeft het idee dat loodvrij vissen absoluut niet leeft onder hengelaars. "Ik hoop in elk geval niet dat we er straks toe verplicht worden. In mijn winkel doe ik er voorlopig niks mee, omdat er geen vraag naar is." Wagensveld gelooft niet echt in de zogenaamde alternatieven voor het loodje. "Je wilt vissen lokken met aas. Dat moet zichtbaar zijn. Dan is het geen goed idee om ook zo'n groot steentje te gaan gebruiken."


Kees Kool van hengelsportvereniging De Snoek in Leerdam is heel wat positiever. "Toch hebben wij in onze vereniging nog geen actie ondernomen, maar we gaan er te zijner tijd zeker wat mee doen." Bij de jeugd is er wel aandacht voor. "Daar werken we met pijlgewichtjes in plaats van lood. Ook tijdens de cursussen is er aandacht voor."