• Onlangs werden de tegels van de oude voetbalkooi weggehaald.
• Onlangs werden de tegels van de oude voetbalkooi weggehaald. Foto: aangeleverd

Nieuwe voetbalkooi in Leerbroek

leerbroek • De jeugd in Leerbroek kan over ruim een week terecht in een compleet nieuwe voetbalkooi. Het initiatief werd genomen door de jongeren uit het dorp zelf.

Drijvende kracht was en is Lennart de Groot (17). "Van de voetbalkooi wordt altijd heel veel gebruik gemaakt, zeker in de afgelopen jaren. Maar de kwaliteit was niet al te best. Zo'n anderhalf jaar geleden, toen we in contact kwamen met jongerenwerker Wolter Dijkstra, zijn we begonnen met de plannen om daar wat aan te doen."

In eerste instantie was het idee om de bestaande voetbalkooi een opknapbeurt te geven, door onder meer de zijkanten te verhogen van twee naar vier meter en voor steviger materiaal te zorgen. "De afrastering was erg slecht, er kwamen steeds meer gaten in. Maar al plannen makende ontstond gaandeweg het idee om het grondiger aan te pakken en voor een compleet nieuwe voetbalkooi te gaan."


Kunstgras

Eén van de belangrijkste pluspunten, naast de steviger omheining: de stenen ondergrond zou vervangen worden door kunstgras. "En dat is zeker een vooruitgang", lacht Lennart. "Nu voetballen we nog op tegels en dat is niet fijn om op te sporten. Zeker omdat de tegels in de loop van de tijd ongelijk zijn komen te liggen en je daar dan makkelijk over struikelt."

Wolter Dijkstra legde het contact met de wijkambassadeur en samen met Lennart en mede-initiatiefnemer Teunard Scheurwater gingen ze het gesprek aan met het Vijfheerenlandse gemeentebestuur, om te kijken of daar de financiële ruimte was om de nieuwe voetbalkooi mogelijk te maken. Uiteindelijk bleek de gemeente hiervoor een potje te hebben. De werkzaamheden konden dus ingepland worden. De jongeren die er straks van gaan profiteren, bleven daarbij echter niet werkeloos langs de kant staan. "Zaterdag zijn we met zijn negenen aan de slag gegaan om de tegels uit de oude voetbalkooi weg te halen", knikt Lennart. "Door dat te doen spaarden we geld uit. En het was gewoon leuk en gezellig om samen bezig te zijn, je in te zetten voor iets waar we straks veel plezier aan beleven en zo als jeugd dit initiatief te ondersteunen."

De tegels gaan trouwens naar een ondernemer die in Lexmond ook betrokken is bij het project Lexmond ontmoet en doet. Een ander deel is bestemd voor de bewonersorganisatie van de Monnikenhof in Vianen. Het realiseren van de nieuwe voetbalkooi beslaat ongeveer vier weken. De helft daarvan is inmiddels achter de rug. De Leerbroekse jongeren willen hun inzet niet beperken tot de voetbalkooi. "Wij zijn bereid zijn om mee te denken aan oplossingen of suggesties, wanneer er vragen zijn binnen de gemeente. Wij als jeugd willen hier graag inspraak in hebben, omdat wij er soms een andere kijk op hebben. Zo herkennen wij andere prioriteiten van de jeugd."


Geurt Mouthaan