Groen licht voor dekkingsplan Niemans

In het artikel 'Groen licht voor dekkingsplan Niemans' in het Kontakt van dinsdag 9 maart staat dat de voormalige gemeente Vianen 40,9 miljoen euro gereserveerd heeft voor de affaire Niemans. Dit zal formeel wel juist zijn, maar er is wel een belangrijke aanvulling nodig.

Uit het artikel van 27 februari 2020 van RTV Utrecht, 'Vijfheerenlanden reserveert tientallen miljoenen extra voor claim Niemans', blijkt namelijk dat de voormalige gemeente Vianen het jaar 2018 afsloot met een tekort van 37 miljoen euro, vooral als gevolg van de reservering inzake de claim Niemans.

Ik citeer uit het genoemde RTV artikel: “Vianen sluit het boekjaar 2018 fors in de min af, mede als gevolg van de verhoging voor de voorziening voor de claim van Niemans Beton; het tekort is 37 miljoen euro. Andere oorzaken voor het negatieve resultaat zijn de stijgende kosten in de jeugdzorg en de kosten van de herindeling van de gemeente Vijfheerenlanden. Al met al raakt de spaarpot van Vijfheerenlanden leeg. De gemeente dekt het tekort op de jaarrekening 2018 van Vianen uit de algemene reserve. Gevolg: de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden heeft met terugwerkende kracht per 1 januari 2019 een tekort van 0,2 miljoen euro.”

De beeldvorming is nu dat de gemeente Vianen al zo’n 40 miljoen euro 'gespaard' heeft voor de claim Niemans, maar in werkelijkheid blijkt daar dus weinig van over te blijven. Dat had eigenlijk ook in de berichtgeving naar voren moeten komen.

In Het Kontakt van 9 maart lees ik ook dat er een denktank wordt gevormd om het college te adviseren. Ik zou aan die denktank vast wel een vraag willen meegeven. Ik lees namelijk in het artikel van RTV Utrecht van 27 februari 2020 dat de gemeente Vijfheerenlanden voor de Niemans affaire, uitgaande van het voorzichtigheidsprincipe, bijna 40 miljoen euro reserveert. Voor mij is de vraag nog niet beantwoord of de gemeente Vianen bij de jaarrekening 2017 het voorzichtigheidsprincipe wel genoeg gehanteerd heeft.

Had gezien de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag in 2017 er niet veel meer gereserveerd moeten worden en gaf de jaarrekening 2017 daarmee niet een veel te positief beeld met daarbij de gevolgen voor de besluitvorming? Alleen het gegeven dat er nog een procedure liep bij de Hoge Raad is geen sterk argument.


M.J. den Hartog
Raadhuisstraat 79
4245 KG Leerbroek