• Jeroen Pruis, wijkagent voor gemeente West Betuwe.
• Jeroen Pruis, wijkagent voor gemeente West Betuwe.

'Schakel zijn tussen burgers en politie'

west betuwe • Een agent staat voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid. Er zijn verschillende soorten agenten: waaronder hoofdagenten, een team van wijkagenten en milieu agenten. Jeroen Pruis (36) is één van de nieuwe leden van het wijkagententeam in Nederland. In 2006 begon hij met de politie opleiding. Jeroen is sinds januari gestart als wijkagent in de gemeente West Betuwe, voor de dorpen Vuren en Herwijnen, maar hij heeft al ervaring als hoofdagent.

De ervaring van Jeroen is breder dan zijn politiewerk, want Jeroen heeft ook sociaal pedagogisch werk en Facility Management gestudeerd. Voordat hij aan zijn baan bij de politie begon, is hij buschauffeur geweest in Arnhem. "In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te zwemmen en waterpolo te doen. Helaas heb ik door Corona al een lange tijd geen zwembadwater meer gezien."


Verantwoordelijkheden

Jeroen vertelt over hoe hij zijn taken als wijkagent wil gaan oppakken: "Ik ben nog nooit eerder wijkagent geweest, maar heb wel een tijdje mee mogen lopen met één van de leden van het team. Veilig leven en ondernemen in Vuren en Herwijnen, daar voel ik me verantwoordelijk voor. Daarbij hoop ik dat ik de schakel kan zijn tussen burgers en politie."


De wijkagent legt uit wat zijn werk als hoofdagent, een functie die hij eerder verrichtte, inhield: "Binnen de politie kennen we een aantal rangen. Die kun je het best vergelijken met de verantwoordelijkheden die het met zich meebrengt. Een (hoofd)agent houdt zich vooral bezig met de incidentafhandeling en neventaken, zoals de Mobiele Eenheid en motorrijder. Ik ben sinds januari alleen nog wijkagent, maar daarbij kun je me wel op de motor tegenkomen."


Bereikbaarheid

De wijkagent wil benadrukken hoe belangrijk het voor hem is om in contact te komen met de burgers. Jeroen wil voor iedereen bereikbaar zijn en hoopt dat de inwoners hem weten te vinden als er vragen zijn. Dat is dan ook de reden waarom hij zoveel mogelijk in de wijk aanwezig zal zijn en open staat voor een gesprek. Inwoners kunnen hem altijd benaderen via een formulier op www.politie.nl. Of een berichtje sturen via Instagram: @jeroen_wijkagent.


Out of the box

Het daadwerkelijk iets voor iemand kunnen betekenen, de veelzijdigheid en het oplossingsgericht denken en handelen is het leukste aan zijn werk, vindt Jeroen. "Ik probeer zoveel mogelijk 'out of the box' te denken. Waardoor je met een andere blik naar problemen gaat kijken en zoveel mogelijk de mensen kunt helpen. Het minst leuke van dit vak zijn natuurlijk meldingen van overledenen of gesprekken waar je slecht nieuws aan iemand moet brengen."


Jeroen wil aan de inwoners van Vuren en Herwijnen meegeven dat ze hem altijd kunnen aanspreken.

"Mensen kunnen naar me toe komen of mij online benaderen. Ik kijk ernaar uit om iedereen te leren kennen en ik geloof dat ik samen met de inwoners iets kan bijdragen aan een leefbaar en veilig gebied."