Oranjevaasje Máxima

leerdam • Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van koningin Máxima brengt Royal Leerdam Crystal het originele Oranjevaasje Máxima 50 uit dat volgens traditie in Leerdam wordt geblazen.

Onlangs werden de eerste Oranjevaasjes door Gert Bullée en zijn team geblazen en persoonlijk door ontwerper Ans Markus goedgekeurd. "Als ik naar het Oranjevaasje kijk, zie ik de belijning van een feestelijke avondjurk. Mijn schets is in samenwerking met de Leerdamse glasblazers tot leven gekomen!”, aldus een tevreden Ans Markus. In binnen- en buitenland wordt koningin Máxima geroemd om haar stijlvolle outfits van beroemde modehuizen, maar ook van betaalbare modeketens. Het gevoel voor stijl en mode van de koningin Máxima en inmiddels ook van kroonprinses Amalia heeft Markus geïnspireerd tot het ontwerpen van twee Oranjevaasjes die veel weg hebben van prachtige avondjurken. Het Oranjevaasje dat als eerste uitkomt in 2021 is het vaasje Máxima 50. Het verbeeldt een wijde avondjapon met een strapless bovenlijf. De rok valt iets rond naar binnen en heeft onderaan wat zachte plooien. In gedachten ziet Markus koningin Máxima in deze creatie.

In 2021 zijn maar liefst twee bijzondere momenten binnen het Koningshuis de reden voor Royal Leerdam Crystal om aan haar traditie twee ambachtelijke Oranjevaasjes toe te voegen. Op 17 mei bereikt koningin Máxima de mijlpaal van 50 jaar en op 7 december wordt kroonprinses Amalia 18 jaar. Om de Leerdamse glastraditie voort te zetten, worden de vaasjes van Royal Leerdam Crystal door De glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam geblazen. De Oranjevaasjes worden vervolgens geslepen door meesterslijper Albert Seubring en met de hand gesigneerd en genummerd door graveur Yvonne Vissers. De Oranjevaasjes worden uitgebracht door Royal Leerdam Crystal in samenwerking met Bettina Sommer van Sommer Dutch Glass Art. De originele Oranjevaasjes Máxima 50 en Amalia 18 worden beide uitgebracht in een gelimiteerde oplage van 350 exemplaren. Het Oranjevaasje Máxima 50 wordt uitgegeven in de week van 17 mei. Van beide Oranjevaasjes zijn nog enkele exemplaren te bestellen via www.royalleerdamcrystal.nl.

Al sinds 1927 brengt Royal Leerdam Crystal geheel volgens traditie de beroemde Oranjevaasjes uit bij belangrijke gebeurtenissen binnen het Koninklijk Huis of van landsbelang. De Oranjevaasjes worden met de hand gevormd en met de mond geblazen.