VHL Lokaal: raads-onderzoek zaak Niemans

vijfheerenlanden • De fractie van VHL Lokaal wil via een motie een raadsonderzoek afdwingen naar de Niemans-affaire. Op 3 februari was er al een eerste verantwoordingsdebat in de gemeenteraad. Er staan echter nog veel vragen open die om antwoorden vragen, vindt raadslid Teus Meijdam.

Tijdens het debat ging het over de vraag of de raad meer had kunnen doen, ook richting de inwoners. “Waren de adviezen volledig?”, vraagt Meijdam zich af. “Zijn er fouten gemaakt?, hadden wij eerder moeten schikken?, zijn situaties verkeerd ingeschat? Wij moeten kijken naar wat de leermomenten kunnen zijn in dit dossier”, aldus Meijdam. “Op deze manier kunnen we volledige openheid richting onze inwoners geven en zo hun vertrouwen terugwinnen.” Het raadsonderzoek moet volgens VHL Lokaal door de griffie samen met het presidium worden voorbereid. De motie komt volgende week donderdag (18 maart) tijdens de raadsvergadering in Vijfheerenlanden aan de orde.


RTV Utrecht sprak met de fractievoorzitter van VHL Lokaal, Wim van Dijk over de motie voor een raadsonderzoek. Een zwaarwegend middel, waarmee de raad onderzoek kan doen naar het uitgevoerde beleid van het college of de burgemeester. Het is tijdrovend en kost vaak veel geld. Als die in de vorm van een raadsenquête komt, kunnen getuigen zelfs onder ede worden gehoord. Toch vindt VHL Lokaal het in dit geval nodig. "Wat moet je anders?", aldus Van Dijk.

"Er hoeven geen koppen te rollen", wil hij maar vast gezegd hebben, "dat is niet de opzet. We willen vooral weten: zijn we voldoende voorgelicht en wat kunnen we leren van de fouten uit het verleden?" Het zit Van Dijk dwars dat de claim die Vijfheerenlanden moet betalen veel hoger uitvalt, dan het bedrag dat Vianen had voorzien. Hij zegt een 'onderbuikgevoel' te hebben dat de raden van de voormalige gemeenten Leerdam en Zederik niet altijd volledig zijn geïnformeerd over de zaak-Niemans. "We zijn wel bijgepraat, maar altijd onder geheimhouding. We vragen ons af: als we alles geweten hadden, voor honderd procent, waren we dan nog bereid geweest om de fusie (tot Vijfheerenlanden, red.) aan te gaan?"

Het is nog niet duidelijk of VHL Lokaal steun krijgt voor een raadsonderzoek van andere partijen. In een eerder debat over de gevolgen van de uitspraak van de zaak, gaven meerdere raadsleden wel aan een onderzoek te willen om lessen te kunnen trekken voor de toekomst.

Het hele artikel is te lezen op www.rtvutrecht.nl.