'We staan met open armen klaar'

vianen • Door Corona hebben veel ondernemers tijdelijk hun deuren moeten sluiten: restaurants, kledingwinkels, tuincentra. Ook Stichting Kringloop Vianen heeft al een poosje geen klanten kunnen verwelkomen. Maar, gelukkig is er, door de nieuwe maatregelen van de overheid, al een beetje licht aan het einde van de tunnel te zien.

De winkels die opengaan dienen op verschillende maatregelen te letten. Zo moet er van te voren gereserveerd worden en kunnen klanten in een bepaald tijdvak komen winkelen. Tieneke van Putten, initiatiefnemer van Stichting Kringloop Vianen, vertelt hoe de opening in zijn werk zal gaan en hoe blij alle vrijwilligers zijn dat de kringloop weer deels open mag.


"Vanaf 16 maart mogen er veertig klanten binnen zijn. Bezoekers moeten boeken via de website of telefoon waarbij ze hun gegevens doorgeven en een tijdvak reserveren. Dit kan gaan om een half uur of een uur. Voor ons is deze manier van opengaan helemaal nieuw en onbekend. Om zoveel mogelijk de klanten van dienst te kunnen zijn, zorgen we voor een goede doorstroom en hebben we een systeem ontwikkeld waarbij het aantal klanten rouleert. Het is uitproberen of dit goed werkt. In ieder geval zijn we super blij dat we weer aan de slag kunnen!"


"Daarnaast kunnen we altijd gastvrouwen of gastheren gebruiken die aan de deur staan om mensen te verwelkomen en af te strepen van de reserveringslijst."


Opnieuw wennen

Ook voor de vrijwilligers was het wennen dat ze een paar weken niet konden werken. "Er zijn vrijwilligers die hier twee of drie keer komen helpen. Dat is hun wekelijks uitje. Ze zijn super blij dat er weer contact met de klanten is. De belangrijkste reden dat ik de kringloop heb opgestart is om de vrijwilligers en klanten blij te maken", zegt Tieneke.


"We zijn in totaal door de maatregelen vier maanden dicht geweest. In die tijd hebben we het gebouw lekker opgeruimd en schoongemaakt. Af en toe hebben we spulletjes opgehaald bij mensen. De boel is weer lekker opgefrist en we staan met open armen klaar om de klanten opnieuw te ontvangen", aldus Tieneke van Putten.


Dorinthe Alexman