Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Vaste lasten en minder inkomen door corona? De TONK kan inwoners Vijfheerenlanden helpen

TONK: financiële hulp in coronatijd

meerkerk • Door de coronamaatregelen fors minder inkomen? En kost het daardoor steeds meer moeite om de woonkosten te blijven betalen? Misschien kan dan gebruik worden gemaakt maken van de TONK; de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Inwoners van de gemeenten Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden kunnen hiervoor terecht bij Avres. Lizanne Lanser (bestuursvoorzitter Avres en wethouder Molenlanden): "We zien dat steeds meer huishoudens moeite hebben hun vaste lasten op te brengen. Waar mensen de eerste maanden nog hun spaarrekening konden aanspreken, begint de situatie voor sommigen nu nijpend te worden. Deze regeling kan dan wat lucht geven.”
De TONK maakt deel uit van de steunmaatregelen van het Rijk. Het is een tegemoetkoming voor huishoudens die door de coronamaatregelen fors minder inkomen hebben en daardoor de noodzakelijke woonkosten niet meer kunnen betalen. Denk aan huur en hypotheek en de kosten van elektriciteit, gas en water. De TONK-uitkering is een vorm van bijzondere bijstand (Participatiewet). Avres voert de regeling uit voor de gemeenten Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden.
Sinds deze week kunnen inwoners bij Avres terecht om de TONK aan te vragen. Natuurlijk kent de regeling wel een aantal voorwaarden. Zo moet bijvoorbeeld worden nagegaan of mensen recht hebben op andere regelingen of op kwijtschelding van kosten. De TONK bedraagt maximaal 1000 euro per maand over een periode van maximaal zes maanden.

De TONK-uitkering is aan te vragen voor de maanden januari tot en met juni. Dit kan dus met terugwerkende kracht voor de afgelopen maanden. Een aanvraag indienen kan via www.avres.nl. Ook zijn daar de voorwaarden te bekijken.