Oud-wethouder Cees Veth overleden

meerkerk • Oud-VVD-wethouder Cees Veth van de voormalige gemeente Zederik is dinsdagavond 9 maart overleden aan de gevolgen van corona. Hij werd 69 jaar.

Een week eerder was hij samen met zijn vrouw opgenomen op de IC-afdeling van het ziekenhuis in Nieuwegein. Zij was tot het laatst aanwezig bij haar man.


Veth was agrariër op de Broekseweg in Meerkerk en vervulde in zijn leven diverse bestuursfuncties. Hij was jarenlang afdelingssecretaris van landbouworganisatie LTO, voorzitter van de Giessenruiters en algemeen bestuurslid van het hoogheemraadschap van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. In 1992 raakte hij betrokken bij de Zederikse politiek. Van 1998 tot 2002 was hij raadslid, van 2002 tot 2008 wethouder en van 2010 tot 2014 opnieuw raadslid.


Belangen

“Cees was direct en heeft zich altijd ingezet voor de belangen van de inwoners”, zegt oud-VVD-raadslid Nico Mulder. “Cees legde overal zijn oor te luisteren en was heel intens bij het verenigingsleven betrokken. Hij beschouwde verenigingen als de smeerolie van de samenleving.”


Uit de vele reacties op het overlijden van Cees Veth blijkt dat hij zeer gewaardeerd werd door zijn dorpsgenoten in Meerkerk en omgeving. "Hij was een warm en oprechte man, met het hart op de juiste plek." Een ander: "Cees was een erg mooi mens, hij stond open voor een ieder."


Herindeling

Ook na zijn wethouderschap bleef Cees Veth actief betrokken bij de VVD. Hij was tijdens de discussie over herindeling een voorstander dat de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden bij de provincie Zuid-Holland zou blijven en dus geen onderdeel zou worden van de provincie Utrecht.


“In zijn bestuurlijke leven had Cees Veth altijd de belangen van de agrariërs voor ogen”, zegt Nico Mulder. Dat bleek vorig jaar, toen hij fel ageerde tegen eventuele plannen om landbouwgronden in de gemeente te vernatten.