Doel is om nieuwkomers snel mee te laten doen in de samenleving

Groen licht beleidskader Inburgering

vijfheerenlanden • De ambitie van het nieuwe beleid is: “Inburgeraars verwerven zo snel mogelijk actief burgerschap door het leren van de Nederlandse taal te combineren met participatie in onze samenleving. Het ultieme doel is om duurzaam zelfstandig en zelfredzaam te zijn in de de maatschappij en op de arbeidsmarkt.”

Waarschijnlijk treedt op 1 januari 2022 de nieuwe Wet Inburgering in werking. Met deze wet krijgen gemeenten de regie over de inburgering van migranten. Eind 2019 besloten Vijfheerenlanden, Gorinchem en Molenlanden deze wet gezamenlijk uit te voeren met Avres en VluchtelingenWerk als belangrijke partners. Voortaan krijgen gemeenten de regie over de inburgering, omdat die het dichtst bij hun inwoners staan. In het beleidskader zijn de taken van de gemeenten vastgelegd. Belangrijk is het realiseren van een doorgaande lijn voor de asielmigrant, waarbij de ‘voorinburgering’ in het asielzoekerscentrum vloeiend over moet gaan in het gemeentelijke inburgeringstraject. Bovendien is het de bedoeling een migrant zo snel mogelijk een ‘Brede Intake’ af te nemen. “Dit biedt inzicht in de startpositie, de ontwikkelmogelijkheden en de persoonlijke situatie van een migrant.” Onderdeel van deze intake is de leerbaarheidstoets. Die toets geeft een indicatie van het taalniveau dat haalbaar is voor de migrant. Het opstellen van een persoonlijk plan Inburgering en Participatie en het volgen van de vorderingen van de migrant en het – zonodig - bijsturen of handhaven van de afspraken zijn andere gemeentelijke taken. Dit geldt ook voor het begeleiden van asielmigranten bij zaken rond wonen en inkomen én de participatie en integratie in de samenleving. Ook zijn gemeenten verantwoordelijk voor het financieel ‘ontzorgen’ van de bijstandsgerechtigde migrant. “Gemeenten betalen zes maanden de vaste lasten: gas-water-elektra, huur en de zorgverzekering.”

Fracties reageerden positief op het voorstel. "Alle nieuwkomers in Vijfheerenlanden verdienen een goede inburgering. Dat kan wat ons betreft niet snel genoeg gaan”, zei CDA-er David Golverdingen. "We hebben in het verleden lessen geleerd, onder meer dat maatwerk belangrijk is.” Ook wees Golverdingen op het belang van de combinatie van de taal leren en maatschappelijke participatie. CU-commissielid Maaike van Leeuwen benadrukte dat tot nu toe inburgeraars zelf te veel initiatieven moesten ontplooien. "Er wordt te weinig gekeken wie hij of zij is. Dat moet beter. Inburgeraars hebben vaak een traumatische situatie meegemaakt”, zei Van Leeuwen die blij was met de ontzorgperiode. VVD-er Thijmen Peter de With wees op de rol van de arbeidsmigranten. "We geloven in een samenleving waar iedereen participeert en zijn/haar talenten kan inzetten. Het leren van de Nederlandse taal is hét middel om actief burgerschap te bereiken.” VHL Lokaal-woordvoerder John van der Velden was kritisch op de landelijke overheid die onduidelijk is over de invoeringsdatum van de wet. Dat geldt volgens hem ook voor de financiën die het Rijk beschikbaar stelt. "En dat terwijl gemeenten er alles aan doen om deze wet zo goed mogelijk in te voeren.” Wethouder Cees Taal was het roerend met hem eens. "Dat is ook één van mijn frustraties.” En verder werd de wethouder overladen met tips en vragen van de fracties. Zo adviseerden de politici de gemeente prestatieafspraken met betrokken partijen te maken, was PvdA-er Ben Boon bezorgd over de terugloop van vrijwilligers bij VluchtelingenWerk en vroegen fracties zich af wat de gemeente doet met inburgeraars die zich niet aan de afspraken houden. Voor het heffen van boetes voelt Taal weinig. "Dat is het allerlaatste middel. Mensen dwingen lukt niet. We kiezen voor gesprekken. Ik heb er vertrouwen in dat we mensen door deze wet dichter bij de maatschappij kunnen brengen. Maatwerk is daarbij heel belangrijk.” Donderdag staat het voorstel als hamerstuk op de raadsagenda.