• Pleegkinderen dragen een onzichtbaar rugzakje bij zich.
• Pleegkinderen dragen een onzichtbaar rugzakje bij zich. Foto: Marjo van Andel

Zorgen voor pleegkinderen: moeilijk, maar vooral dankbaar werk

'Ach jochie, wat heb je het moeilijk'

vijfheerenlanden • "Wie aan pleegouderschap begint, moet stevig in zijn schoenen staan. Je stapt een compleet nieuwe wereld binnen en hoort en ziet dingen die je soms liever niet had willen weten." Maar als puntje bij paaltje komt, slaat de teller voor Sandra en Jan altijd door naar de positieve kant. "Het is een verrijking van ons leven. En de wetenschap dat je een kind dat het niet zo goed heeft getroffen een toekomst kan bieden, dat is goud waard."

Het echtpaar wilde graag kinderen samen, maar die kwamen er niet. "We zijn toen verder gaan denken. Over adoptie bijvoorbeeld. Voor mij stond vast dat ik dan een zorgenkindje zou willen omarmen, en niet een kindje van heel ver hierheen zou willen halen. Jan zag adoptie niet zo zitten. En toen las ik een wachtkamer een artikel over Pleegzorg. Ik liet het Jan lezen en we dachten allebei: 'dàt is het'. Toen we een informatieavond hadden bijgewoond wisten we het zeker: dit was wat we ècht wilden", vertelt pleegmoeder Sandra. Er volgt ter voorbereiding een cursustraject van, hoe symbolisch, negen maanden bij pleegzorginstantie De Rading. "Je werkt naar een kindje toe. Je weet niet wie, het kan van alles zijn. Wel kun je aangeven wat je passend vindt bij jouw situatie: crisis-, deeltijd-, vakantie of permanente opvang, welke leeftijd en zelfs het geslacht."

Sandra en Jan geven aan een jong kind op te willen vangen, verder hebben zij geen voorkeuren. Niet lang nadat zij het voorbereidingstraject hebben afgesloten, komt Dinand bij hen in huis. "Hij was toen bijna 2 jaar. Had een plek nodig zonder andere kinderen en waar iemand er 24 uur per dag voor hem zou zijn. Hij kon niet lopen of praten. Alle kinderen binnen de pleegzorg hebben vanwege hun omstandigheden een rugzak, daarnaast Dinand bleek ook nog eens autisme te hebben. Een extra uitdaging dus. Inmiddels volgt hij regulier onderwijs, hij zit in 5 VWO. Het is dus goed gekomen, dat hebben we hem maar mooi mee kunnen geven." En dat is ook precies waar Sandra en Jan hun voldoening uit halen: "Het is zulk dankbaar werk. Als we zien hoe Dinand, maar ook zijn halfbroertje Andreas een paar jaar later, hier binnen kwamen en waar ze nu staan: het is een wereld van verschil. Het is hard werken, maar je krijgt er heel veel voor terug, hoewel je dat niet altijd direct ziet."


Hoewel Dinand en Andreas samen met Sandra en Jan een hecht gezin vormen, en het echtpaar niet zou weten hoe het zou zijn zonder de jongens, betekent het niet dat het allemaal rozengeur en maneschijn is. "De kinderen zijn beschadigd, hebben een hechtingsprobleem. Dat zorgt soms voor moeilijkheden in bijvoorbeeld gedrag. En wat daar bij komt is dat je niets van jezelf in de kinderen herkent, dat is dan extra lastig. Ik heb echt wel momenten gehad dat ik dacht 'ik stop ermee'. Maar dan lagen ze 's avonds lekker te slapen, en dacht ik: 'ach jochie, wat heb je het moeilijk'." Bovendien, zo benadrukken Sandra en Jan, staat De Rading altijd klaar om een helpende hand te bieden en mee te denken, met zowel pleegouders als met de kinderen. "Maar pleegouders moeten standvastig, eerlijk èn flexibel zijn. In de contacten met pleeg- en jeugdzorg, met de voogd en met de biologische familie van de kinderen. Want met die paar kinderen in je huis, krijg je er ook een hele familie bij. Daar kun je het mee treffen, maar dat kan ook minder geslaagd uitpakken", weet het echtpaar uit ervaring.


Aan mensen die pleegouderschap overwegen willen Sandra en Jan meegeven dat alles draait om liefde. "Maar wat wij ook heel belangrijk vinden, is dat we 's avonds altijd even samen overleggen. Wat is er gaande in huis, welke standpunten nemen we in en staan we daarin op één lijn? Dat consequent zijn is heel belangrijk, juist bij deze kinderen. Maar van het allergrootste belang is het besef: alles wat je erin stopt, al het goede: je krijgt het ook weer terug!"


Wie meer wil weten over pleegzorg en wat daarin allemaal mogelijk is, kan een kijkje nemen op de website van De Rading, www.rading.nl. Donderdag 18 maart is er om 19:00 uur ook een online sessie ‘Pleegzorg in de Praktijk-Wat betekent pleegzorg voor mijn eigen gezin?' en een week later, op 25 maart is er vanaf 19:30 uur een online informatieavond. Hier sluit ook een ervaren pleegouder bij aan en die vertelt over pleegzorg in de dagelijkse praktijk.


De namen in dit artikel zijn gefingeerd.