• Ichtus zet zich in voor zomerkampen in Wit-Rusland.
• Ichtus zet zich in voor zomerkampen in Wit-Rusland.

Sergay's droom voor Shkuntiki

leerdam • Ichtus, de jeugdvereniging van de protestantse gemeente van Leerdam, is een club van de kerk waarbij de leden wekelijks bij elkaar komen om gezellig spelletjes te doen en te praten over God.

Zo zijn er twee soorten avonden in de week. De ene week verzamelen de jongeren zich op zaterdagavond en de andere week op zondagavond.

Om de vier jaar gaat Ichtus naar het buitenland om daar mensen te helpen, de zogenoemde werkvakantie. Vorig jaar zou dat Wit-Rusland geweest zijn.


Anne den Hartog (22) zit in het bestuur van Ichtus en leidt de Creco-avonden, de zaterdagavonden wanneer leden van Ichtus spellen met elkaar spelen, zoals 'Wie Is De Mol, Ichtus versie'. Daarnaast helpt ze met het organiseren van de werkvakantie.

"Samen met Livingstone, een christelijke reisorganisatie, hebben we gekozen voor het project Shkuntiki. Dat is een plaatsje in Wit-Rusland. We zijn in contact gekomen met de pastoor van een baptistengemeente, Sergay. Zijn grootste droom is zomerkampen inrichten waar kinderen in de vakanties kunnen horen van christus. Wij willen hem daarbij helpen."


Verbouwen van gebouwen

Sergay heeft met al zijn spaargeld een gebouwencomplex gekocht waar de kinderen een paar weken kunnen verblijven. "Ze noemen het Kinderkampen. Deze gebouwen moeten wel nog aangepast worden. Zo zijn er bijvoorbeeld nog niet genoeg douches. Bovendien willen we met Ichtus een financiële bijdrage leveren aan de inwoners van Shkuntiki. Dit doen we door geld te doneren en kleding- en voedselpakketten aan te leveren."


Geld inzamelen

Een reisje naar Wit-Rusland kost niet niks. Daarom heeft Ichtus vanaf de zomer van 2019 verschillende acties opgestart. "Elke deelnemer, dat zijn er 32, moet een eigen bijdrage betalen voor de reis, accommodatie, eten en het vervoer. Ze kunnen zelf geld verdienen met de crowdfundingpagina waar Livingstone mee werkt. Verder hebben we met Ichtus al een aantal activiteiten gepland, waaronder een stamppot buffet, autowasstraat, wakkerblijfnacht en een bingo. Kerkleden deden, en doen nu ook in Coronatijd, daar actief aan mee en hebben ons al erg geholpen een mooi bedrag op te halen."

Hopelijk kan Ichtus dit jaar naar Wit-Rusland afreizen. Eind maart krijgen de jongeren te horen of de werkvakantie door zal gaan. Het financiële doel is in ieder geval al bijna behaald, Ichtus heeft nog maar een kleine geldsom nodig om de dromen van de kinderen en Sergay in Shkuntiki waar te kunnen maken.