• Het is prettig als brandweervrijwilligers in de buurt van een van de kazernes wonen.
• Het is prettig als brandweervrijwilligers in de buurt van een van de kazernes wonen. Foto: Aangeleverd

'Vooral overdag is er sprake van krapte'

Brandweer zoekt nieuwe vrijwilligers

west betuwe • Volgens Van Wingerden is er zeker geen sprake van een noodsituatie. “We houden bijna ieder jaar een wervingscampagne voor onze posten in Geldermalsen, Beesd, Waardenburg, Asperen, Herwijnen en Varik. Vrijwilligers treden uit vanwege hun leeftijd, omdat ze gaan verhuizen, ander werk krijgen of gewoon omdat ze vinden dat het na een lange periode als brandweervrijwilliger ‘mooi’ is geweest en ermee stoppen.” Vandaar dat de brandweer eigenlijk voortdurend op zoek is naar een aanvulling van de korpsen. “Soms gaat het om een paar personen, soms om wat meer. Nu kunnen we voor onze posten in West Betuwe zes tot zeven personen gebruiken. De situatie is niet zodanig dat we niet uit kunnen rukken, maar in het kader van goed personeelsbeleid zoeken we wel tijdig mensen die ons korps kunnen versterken. We weten dat er op termijn vrijwilligers stoppen vanwege hun leeftijd en we houden ook rekening met andere factoren. Onze wervingscampagne is vooral bedoeld om krapte in de toekomst te voorkomen.” Van Wingerden benadrukt dat niet alleen de West Betuwse brandweer behoefte heeft aan nieuwe vrijwilligers. “Het is een landelijk verschijnsel. Alle korpsen in ons land zijn bezig om nieuw personeel te werven.”

Vrijwilligheid

Landelijk is daarom het project ‘Vrijwilligheid’ gestart. Op die manier probeert de brandweer meer aandacht te krijgen voor haar zoektocht naar vrijwilligers. Daarbij worden ook de werkgevers van – toekomstige – vrijwilligers aangesproken. “Als je als werkgever een brandweervrijwilliger in dienst hebt, krijg je daar wel wat voor terug. Je hebt een goed opgeleide vrijwilliger tot je beschikking die ook nog eens een rol kan spelen bij de Bedrijfshulpverlening. Daar heb je als werkgever baat bij.” De landelijke campagne ‘Vrijwilligheid’ constateert dat het in tal van regio’s de laatste jaren steeds meer moeite kost om voldoende vrijwilligers te werven en te behouden. “Vooral op het platteland en langs onze landsgrenzen. Bovendien wonen en werken de mensen – in tegenstelling tot vroeger – niet altijd meer in dezelfde plaats. In de regio is het dan lastig om overdag mensen te vinden.”


Ondernemers

Dat geldt volgens teamleider Van Wingerden ook voor West Betuwe. “De maatschappij is veranderd. Vroeger woonden er in de dorpen veel kleine ondernemers. Die waren vaak actief als brandweervrijwilliger. Zeker in de kleinere plaatsen zijn veel ondernemers verdwenen. Steeds meer mensen werken elders, buiten hun woonplaats. Dat zorgt ervoor dat het lastiger is om vrijwilligers te vinden.” Ook de individualisering van de maatschappij, waardoor de saamhorigheid van vroeger lijkt te verminderen, maakt het voor mensen minder vanzelfsprekendheid om zich als vrijwilliger aan te melden. “Toch doen we een beroep op de mensen om zich aan te melden. Gemotiveerde vrijwilligers die dienstbaar willen zijn aan de samenleving kunnen we goed gebruiken.”


Overdag

Van Wingerden is op zoek naar mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 tot 45 jaar. “Het liefst woonachtig binnen het verzorgingsgebied en niet al te ver verwijderd van een van de kazernes. We hebben vooral overdag te maken met krapte, dus het zou mooi zijn als kandidaten ook dan beschikbaar zijn. Een technische achtergrond is meegenomen, maar niet verplicht. En uiteraard is een goede gezondheid een vereiste.“ Nieuwelingen krijgen een uitstekende scholing. “De opleiding tot ‘manschap’ duurt twee jaar en vindt plaats in de avonduren. Die opleiding is kwalitatief hoogstaand. We noemen onze mensen dan wel ‘vrijwilligers’, maar het zijn echte professionals. Hun opleiding is ook hetzelfde als die van een ‘beroeps’.” Naast een goede interne training krijgen de brandweervrijwilligers een passende vergoeding voor hun activiteiten.


Info: www.brandweer.nl/gz of mailen naar ad.van.wingerden@vrgz.nl.