Afbeelding
Foto:

Werkstraf en rijontzegging voor Leerdammer

leerdam • Een 38-jarige Leerdammer is donderdag door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot 180 uur werkstraf en een half jaar rijontzegging voor het veroorzaken van een ernstig verkeersongeval in de Patrimoniumstraat in zijn woonplaats.

Een destijds 83-jarige fietsster raakte daarbij zwaargewond. Volgens de rechters kan de verdachte ‘aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag’ worden verweten. De Leerdammer reed op de avond van Goede Vrijdag 19 april 2019 hard achteruit om een fietser uit te kunnen schelden die volgens hem bij het passeren in de smalle straat tegen de buitenspiegel van zijn bestelbus had geslagen. Daarbij zag hij de bejaarde vrouw over het hoofd die van achteren kwam aanfietsen. Ze liep onder meer 16 ribbreuken, een ernstige beenwond en een schouder- en bovenarmfractuur op.

De verdachte reed na het ongeval weg en meldde zich pas enkele dagen later bij de politie. Hij verklaarde niks van de aanrijding gevoeld of gehoord te hebben omdat zijn aandacht volledig op de andere fietser was gericht en hij de autoradio heel hard had staan. “Ik heb niks gemerkt, niks”, hield de Leerdammer in de rechtszaal vol. De rechters geloven dat niet omdat het een harde klap is geweest die omwonenden in hun woningen hebben gehoord, en de verdachte zijn autoraam open had staan. “Zelfs met de muziek aan kan de klap niet gemist zijn”, aldus de rechter. Het was ook te horen op de opnames van een deurbelcamera enkele huizen verderop in de straat.

Tegen de Leerdammer was 240 uur werkstraf en 2 jaar rijontzegging geëist wegens ‘zeer aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag', maar volgens de rechtbank was er alleen sprake van ‘een aanmerkelijke mate van onvoorzichtig en onoplettend rijden'. Daarom viel de straf lager uit dan de eis. Omdat de verdachte na het ongeval was doorgereden, legden de rechters wel een hogere werkstraf op dan de 120 uur die de richtlijn voorschrijft in vergelijkbare zaken. Bovendien hielden ze ook in ogenschouw dat de Leerdammer nadien geen excuses had gemaakt. Pas op de zitting twee weken geleden zei de Leerdammer dat het hem speet en bood hij zijn excuses aan.