• Gilles Tebrunsvelt overhandigt de brochure.
• Gilles Tebrunsvelt overhandigt de brochure.

Brochure Waardenburg voor Stoop

west betuwe • Gilles Tebrunsvelt, initiatiefnemer van het Waardenburgs Platform, heeft maandag een door hem zelf geschreven brochure ‘Waardenburg; gezondheid, veiligheid en woongenot in de klem’ aan burgemeester Servaas Stoop en wethouder Ed Goossens overhandigd op het gemeentehuis in Geldermalsen. In deze brochure gaat Tebrunsvelt dieper in op de leefomstandigheden in Waardenburg als gevolg van ‘het inklemmen’ van woningen tussen belangrijke verkeersaders, zoals de Rijksweg A2/E25 en de spoorlijn ’s-Hertogenbosch-Utrecht. Door de plannen van het Project Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) en de MirtA2 Deil-Vught zal het ‘beklemmende’ gevoel als gevolg van de toename van luchtverontreiniging, geluidhinder en trillingen verder toenemen voor de Waardenburgse bevolking. Tebrunsvelt gebruikt daarbij gegevens, die hij vanaf het internet heeft vergaard, zoals onder andere de ‘Atlas voor de leefomgeving’ met data van het RIVM.

De brochure is niet bedoeld om de overheden te laten afzien van de plannen, maar meer een waarschuwing aan die zelfde overheden, dat deze plannen enorme impact hebben op de gezondheid, de veiligheid en de leefbaarheid in Waardenburg. Bovendien is het bedoeld om de overheden er op te wijzen, dat de ‘menselijke maat’ gerespecteerd dient te worden. Waardenburg gaat al gebukt onder een teveel aan roet, stikstof, ?jnstof, geluid en geluidstrillingen, alsmede door trillingen veroorzaakt door zwaar verkeer op de weg en op de rails. Als de overheden de plannen voor het treinverkeer en voor het wegverkeer op de A2/E25 ten uitvoer willen brengen, dan dienen zij maatregelen te nemen, zodat het leefklimaat er niet verder op achteruit gaat.

Vooral de 29 gezinnen in de geluidswalwoningen maken zich grote zorgen: men vreest dat het (zware) verkeer nu dichter langs hun woning voorbij gaat denderen. De geluidswal is de achterzijde van hun woning, een kleine stuurfout, even niet opletten door telefoon- of app-verkeer en de vrachtwagens rijden de slaapkamer binnen.

De brochure is te downloaden via:


q www.waardenburgs-platform.info