'Adequaat gehandeld na stempasfout'

west betuwe • De gemeente West Betuwe betreurt weliswaar dat er onlangs een enorme fout is gemaakt bij het versturen van de stempassen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15, 16 en 17 maart. Dat gebeurde door een menselijke fout. Maar er is na het ontdekken van de fout wel adequaat behandeld. "Door de maatregelen die genomen zijn komt de rechtmatigheid op de dag van stemming niet in gevaar", schrijft het college in een brief aan de raad.

Om circa 40.000 stempassen te versturen is het volgens de raadsinformatiebrief nodig een verkiezingsbestand te vervaardigen. Dit bestand wordt onder andere gebruikt door de drukker van de stempassen. Het vervaardigen gebeurt door verschillende sessies te draaien in de Basisregistratie Persoonsgegevens. "Tijdens deze sessies ontstaat er een bestand dat teruggaat in de tijd. Zo is 1 februari 2021, dag van kandidaatstelling voor deze verkiezing, een belangrijke datum. Deze datum bepaalt in welke gemeente een kiezer mag stemmen. Bij het draaien van deze sessies zijn, door een menselijke fout, abusievelijk de mutaties van het vierde kwartaal 2020 niet meegenomen."

Door deze fout zijn er ten onrechte stempassen verzonden aan inwoners die in het vierde kwartaal van 2020 zijn overleden en inwoners die in het vierde kwartaal vertrokken zijn uit West Betuwe. Verder zijn er stempassen naar het verkeerde adres verzonden van inwoners die in het vierde kwartaal binnen de gemeente West Betuwe zijn verhuisd. Ook zijn er geen stempassen verzonden aan inwoners die in het vierde kwartaal in West Betuwe zijn komen wonen. "Het college betreurt het zeer dat de fout is gemaakt, zeker in die situatie waarin stempassen zijn verzonden aan personen die zijn overleden. Hun nabestaanden hebben een persoonlijke brief met excuses van de burgemeester ontvangen."


Ongeldig

De stempassen van de overledenen (157) en de mensen die zijn vertrokken uit de gemeente zijn inmiddels opgenomen in het Register van Ongeldige Stemmen. Daardoor kan er niet meer mee gestemd worden. Alle inwoners van wie de stempas naar een oud woonadres is gestuurd kunnen deze gewoon gebruiken. Als de pas niet is doorgezonden kunnen de stemgerechtigden gewoon een nieuwe stempas krijgen. Ook nieuwe inwoners krijgen alsnog een stempas.

De gemeente constateert dat er geen fouten zitten in de Basisregistratie Persoonsgegevens. De gemeente is in gesprek met software leverancier Pink. In de software zal een check worden ingebouwd om een dergelijke fout in de toekomst te voorkomen.