• Catherine Gathier in de professioneel ingerichte studio.
• Catherine Gathier in de professioneel ingerichte studio. Foto: Aangeleverd

'Online schilderlessen lopen als tierelier'

vianen • De Viaanse kunstenaar Catherine Gathier geeft al bijna vijftien jaar schilderles. Het liefst gaat ze met haar leerlingen de natuur in: naar de zee, de duinen, de polder. Sinds de uitbraak van de coronacrisis is dat een stuk lastiger of eigenlijk onmogelijk. Maar met veel creativiteit en doorzettingsvermogen verzorgt ze de lessen al bijna een jaar online. "Het loopt als een tierelier", zegt ze.

"Vorig jaar rond deze tijd was het afgelopen met de gewone lessen in de buitenlucht of in het 'klaslokaal'. "Ik heb nog nooit zo snel zo'n lege agenda gehad. In de eerste weken ben ik als een dolle allerlei klusjes gaan doen in huis. Ik ging ook mondkapjes maken voor de zorg. Tot ik me realiseerde: 'dit gaat nog wel even duren'. Toen heb ik besloten om het restant van de lessen online te gaan geven. Dat was best nog een heel gedoe. Ik ben heel creatief, maar op computergebied ben ik heel onhandig. Maar gelukkig heb ik op computergebied een heel technisch onderlegde zoon. Die heeft mij op weg geholpen. Hij is echt onbetaalbaar."


Zoom-verbinding

Catherine werkt met een beperkt aantal deelnemers via een Zoom-verbinding. "Veel dingen werken eigenlijk precies hetzelfde als in een gewone klas. Het dwingt me in elk geval wel om m'n aanwijzingen heel concreet te verwoorden. Stap voor stap leg ik alles uit: over de schildertechniek, over kleuren en het mengen van kleuren, over contrast, over de compositie." Catherine maakt veel online instructiefilms. "Dat werkt heel goed, omdat de leerlingen de filmpjes later nog een keer rustig terug kunnen kijken. Het werkt als een naslagwerk."


Tijdens de online lessen gaan de leerlingen zelf aan de slag op een eigen eigen schilderdoek. "Ik geef de leerlingen tijdens het schilderen kleine aanwijzingen, zoals bijvoorbeeld: 'die wolk mag wat grilliger', 'ik zou de de horizon wat lager doen', 'denk aan je compositie'. Het nadeel van online lessen is natuurlijk wel dat je niet even op het doek van de leerling iets voor kunt doen. Soms zou je bij wijze van spreken door het beeldscherm heen willen kruipen."


De combinatie van interactief 'live' contact en de gedegen instructiefilms is volgens Gathier een succesvolle methode. "Van sommige leerlingen hoor ik dat ze het zelfs fijner vinden op deze manier, omdat ze op een ander moment die filmpjes nog eens rustig kunnen bekijken." Maar stilletjes verlangt Catherine er wel naar om weer eens echt in de buitenlucht les te geven, zoals ze dat de laatste jaren tijdens de zomer deed in het Zeeuwse Burgh-Haamstede.


Wolken en weide

Op vrijdag en zaterdag 12 en 13 maart verzorgt Catherine een online schilderworkshop Wolken en Weide schilderen. De prijs voor deze volwaardige schilderworkshop inclusief de filmpjes die nog 6 weken beschikbaar blijven komt op € 30,- voor de twee ochtenden van de workshop.

Meer informatie over deze en andere cursussen is te vinden op:


q www.schildercursus-schildervakantie.nl