Nieuwe expositie in De Kunstplaats

leerdam • Stichting de Kunstplaats Vijfheerenlanden gaat gewoon door met het maken van nieuwe tentoonstellingen ondanks corona. De exposities zijn tijdens de strenge maatregelen digitaal te volgen, maar zodra het kan ook op afspraak fysiek te bezoeken. Vanaf zaterdag 13 maart tot eind mei zal de Leerdamse glaskunstenaar Geir Nustad een solo expositie hebben in de Kunstplaats met als titel: 'Glass in Disguise'. Het zijn vermomde glazen objecten, uitzonderlijke organische objecten waarvan het verrassende interieur contrasteert met de niet-glasachtige huid.

Nustad onderzoekt de organische vormen van de oneindige bergen en oceaan in zijn geboorteland Noorwegen en transformeert ze tot objecten waarin hij bijna als een alchemist werkt. Tijdens het blazen verbrandt hij kleurpoeders in het glasoppervlak, die reageren op hitte en ervoor zorgen dat het materiaal van uiterlijk verandert. De laatste vijftien jaar heeft hij gepassioneerd gewerkt om het gedrag en de mogelijkheden van het magische materiaal glas te begrijpen, de laatste tien jaar ontwikkelt hij zijn eigen recepten om het oppervlak van het glas te veranderen.

Nustad is nog steeds een van de weinige glaskunstenaars die het materiaal op deze manier weet te verhullen. Hij trotseert constant de mogelijkheden, zoekt de grenzen op van wat mogelijk is, zoals bij de delicate en extreme vormen van Waves.

Dankzij de samenwerking met Leerdam Glass Academy is deze tentoonstelling tot stand gekomen.


Collecte Amnesty gaat volledig digitaal

regio • Om haar vrijwilligers te beschermen heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International besloten om de collecte volledig online plaats te laten vinden.

Amnesty neemt geen geld aan van overheden voor haar onderzoek en acties. Dat betekent dat zij financieel afhankelijk is van de bijdragen van haar achterban. Een streep door de huis-aan-huis collecte van 15 tot en met 20 maart 2021 betekent dan ook een flinke streep door de rekening.

Om dit verlies op te vangen draait Amnesty de collecte dit jaar om. Vrijwilligers die normaal langs de deuren zouden gaan, krijgen een poster die ze voor hun raam kunnen hangen. Via de QR-code op de poster kunnen voorbijgangers doneren.

Trude Oorschot van de werkgroep Vianen: “Er is nu vrij weinig te doen, behalve wandelen. Wij hopen dat mensen tijdens een van hun wandelingen even stoppen bij het raam van een collectant in de buurt en doneren voor de mensenrechten. Deze bijdragen helpen enorm in Amnesty’s strijd voor een rechtvaardige wereld.”

Amnesty komt wereldwijd op voor de slachtoffers van mensenrechtenschendingen, mensen die worden mishandeld, gevangengenomen, verkracht of vermoord om wat ze zeggen of doen. De opbrengst van de collecte wordt gebruikt om het werk voor deze mensen voort te kunnen zetten.

Daarnaast kan iedereen die Amnesty een warm hart toe draagt zelf een digitale collectebus aanmaken via www.amnesty.digicollect.nl en de link delen met hun persoonlijke achterban via WhatsApp, LinkedIn, e-mail, Facebook en/of Twitter.