• Henri en zijn vrouw Anke begonnen in maart 2020 met De Houtloods.
• Henri en zijn vrouw Anke begonnen in maart 2020 met De Houtloods. Foto: Mimi van Rossem

Een lunchcafé starten aan begin van coronacrisis

'Het voelde als thuiskomen'

Normaal gesproken is het opstarten van een bedrijf al een grote uitdaging, maar een bedrijf starten in corona tijd is zeker een uitdaging. Toch durfde Henri van Rossum het samen met zijn vrouw Anke aan om in de Glasblazerij aan de Zuidwal in Leerdam het Lunchcafé en Diner ‘de Houtloods’ te beginnen.

Nu is van Rossum geen onbekende in het Leerdamse horecaleven want hij zit al 35 jaar in de horeca. Zo was hij onder andere van 1996 tot 2009 eigenaar van het Veerhuis in Leerdam. Omdat hij en zijn vrouw Anke aan een nieuwe uitdaging toe waren besloten zij met het Veerhuis te stoppen, waarna zij het Cateringbedrijf Kookmeneer & Stylemevrouw begonnen. Bij bedrijven, huwelijken en feesten verzorgden zij de hele catering en de aankleding van het feest. Maar omdat deze bezigheden niet te combineren zijn met een Lunchcafé hebben ze de keuze gemaakt om zich nu helemaal te richten op het Lunchcafé De Houtloods.
Van Rossum vertelt hierover: “Het heeft ons geholpen dat de mensen ons kenden. Het voelde als thuiskomen, ook al is het een rare tijd. We voelen ons echt gesteund. We hebben deze zaak tijdens de eerste Lockdown, vorig jaar maart, van Harm Wolthuis overgenomen. Omdat we de zaak toch eerst wilden verbouwen en opnieuw inrichten dachten we, laten we gewoon beginnen. Ook zeiden we geregeld tegen elkaar: 'Het komt wel goed, we hebben perspectief'. Toen we in juni dan ook echt open mochten en gasten konden ontvangen hebben we het drie en halve maand erg druk gehad. We zitten natuurlijk ook op een prachtige locatie, zo aan de haven en bij de Glasblazerij. Je kon wel merken dat de mensen meer in eigen land bleven, en uitstapjes maakten, want we hebben opvallend veel toeristen uit eigen land mogen begroeten. Wat natuurlijk ook leuk was waren de vele plezierjachten die hier aanmeerden. Kwamen de mensen koffie halen en vroegen ze : 'Daar ligt onze boot. Wil je straks iets te eten komen brengen?' Erg leuk om te doen hoor. We hebben echt genoten van die maanden."

"Jammer dat er een tweede Lockdown kwam. Ja, dan ga je toch dingen bedenken om het hoofd boven water te houden. Zo boden we natuurlijk al de mogelijkheid om eten af te halen en dit hebben we uitgebreid. We bezorgen nu ook aan huis. Iedere bestelling brengen we apart bij de mensen thuis, want we willen dat onze klanten alles vers en goed bereid thuis bezorgd krijgen.”

Dat van Rossum voor kwaliteit gaat, is duidelijk te proeven. Al het vlees en vleeswaren komen van Keurslager Rien Baas, de kaas van de Kaasboerderij de Linge en het gebak en brood van de Ambachterij uit Schoonrewoerd.

Op de vraag wat Van Rossum nu tijdens de corona doet wat hij normaal niet zou doen in zijn Lunchcafé, daar hoeft hij niet lang over na te denken. “Oliebollen bakken. Normaal zouden wij geen oliebollen, appelbeignets of ananasbeignets bakken. Om tijdens de corona toch inkomsten te genereren hebben wij in overleg met Henrik Wullems, van de bakkerswinkel in Schoonrewoerd, besloten om dit toch te gaan doen. Wel wilde ik van Henrik zijn recept van de oliebollen hebben, want hij bakt heerlijk oliebollen en dat wilden wij ook. Dit werd echter zo’n succes en er was zo’n grote vraag naar, dat we nu overwegen om het dit jaar weer te doen. Ook hebben we kerstmenu’s verzorgd die de mensen konden ophalen. We hopen dit jaar deze Kerstmenu’s in de zaak te kunnen serveren.”

Van Rossum hoopt dat de zaak snel weer gewoon open kan. “We verheugen ons echt weer op de tijd dat we leuke dingen mogen organiseren. Zoals een High Tea, een High Wine of High Bier. Maar ook weer gewoon kunnen koken voor de mensen die in de zaak zitten. Gewoon gasten ontvangen zoals vanouds. Mensen kunnen nu wel bij ons koffie To Go halen maar mogen niet op de borders van het terras zitten. Wat mij betreft mogen ze gewoon op het terras zitten, want het is toch erg krom dat zij wel aan de overkant op een bankje mogen zitten, maar niet bij ons. Zeker als je ziet dat er hier veel ruimte is. En ik zie dat mensen echt wel veel afstand van elkaar houden hoor. We hebben veel ruimte om alle tafels en stoelen ruim uit elkaar te zetten. Ook hebben we hele goede ventilatie doordat we de toegangsdeur en de hele glazen zijwand van onze zaak open kunnen zetten. Vorig jaar mochten we dertig mensen tegelijk in de zaak hebben, we zijn nu al blij als er twintig mensen tegelijk binnen mogen. Ik hoop de het kabinet snel dit besluit neemt, want je merkt echt aan de mensen dat zij weer leuke dingen willen doen zoals uit eten gaan.”

'Dan ga je toch dingen bedenken om het hoofd boven water te houden'

Tot slot merkte van Rossum op zich geen slachtoffer van de corona te voelen. ”Dat zijn de mensen die ziek zijn geworden.”