• Emma nam de Jeugpenning voor de groep 'Heel Schoonrewoerd Helpt' in ontvangst.
• Emma nam de Jeugpenning voor de groep 'Heel Schoonrewoerd Helpt' in ontvangst. Foto: Mimi van Rossem

Waarin een klein dorp groot kan zijn

'Van plan A naar plan C'

Met een smoesje naar het gemeentehuis worden gelokt en dan te worden verrast met de Jeugdpenning van de gemeente Vijfheerenlanden. Dat overkwam donderdag Emma van der Poel (20) uit Schoonrewoerd. Zij mocht de Jeugdpenning in ontvangst nemen voor alle jongeren die meedoen aan het project ‘Heel Schoonrewoerd Helpt'. Een beduusde Emma vertelde tijdens de Friet-to-Go, dat de Dorpsvereniging Schoonrewoerd snel na de bekendmaking had georganiseerd om alle jongeren in het zonnetje te zetten; "Ik was gevraagd naar het gemeentehuis in Meerkerk te komen omdat burgemeester Sjors Fröhlich wilde praten over hoe jongeren de coronatijd ervaren. Maar opeens begon hij iets heel anders te vertellen en ik dacht wat is dit? Al snel bleek dat wij de Jeugdpenning van Vijfheerenlanden kregen.”
De jongeren, aangesloten bij de drie kerken in Schoonrewoerd, hebben een speciale app geïnstalleerd waar iedereen een hulpvraag op kan zetten. De jongeren reageren dan op het verzoek en besluiten zelf waar zij willen en kunnen helpen. Zo is er bijvoorbeeld opgepast bij ouders die in de zorg werken, zijn er boodschappen gedaan of taartjes gebakken voor iedere jarige boven de 65 jaar. Ook hebben de jongeren bloemen rondgebracht. "En veel pers te woord gestaan", vertelt Emma lachend. "We zijn zelfs op tv geweest bij het programma 'Met hart en Ziel ‘van NPO2.”

Wie ziet welke activiteiten het afgelopen jaar coronaproof in Schoonrewoerd zijn gehouden, valt meteen op waarin een klein dorp groot kan zijn. Of zoals Dorpsvereniging bestuurder Jannie de With opmerkt: "Dit is nu zo leuk van Schoonrewoerd. Iedereen doet iets, en met z'n allen gebeurt er veel.” Ondanks de coronamaatregelen halen de Dorpsvereniging Schoonrewoerd, de Oranjevereniging Schoonrewoerd en jongeren van de drie kerken van alles uit de kast om leuke activiteiten voor iedereen in het dorp te organiseren of iets voor de medemens te doen. Agnita de With van de Oranjevereniging merkt hierbij op: "Maar alles was wel anders. Je moet steeds weer schakelen. Alles wat je in deze tijd wilt doen kost veel energie omdat je de plannen steeds weer moet aanpassen. We bedenken plan A, maar voeren door alle veranderingen en eisen plan C uit. We zijn echter toch wel blij dat alles coronaproof kon doorgaan. We zijn nu weer plannen aan het maken voor komende Koningsdag en hopen dat we iets kunnen doen.”
Door de grote inzet van de Dorpsvereniging Schoonrewoerd en de Oranjevereniging hebben klein en groot toch kunnen genieten van verschillende activiteiten zoals de Sintviering en het op een alternatieve wijze versieren van de kerstboom op het Dorpsplein. In normale omstandigheden zouden de kinderen na zijn intocht in het dorp bij de Sint op bezoek gaan in het dorpshuis. Maar dit kon afgelopen jaar natuurlijk niet vanwege de corona. Dus werden de rollen omgedraaid. In het dorp werd in plaats van de Sintintocht een Sintspeurtocht gehouden. Veel inwoners hadden hun ramen leuk versierd met Sint en Piet afbeeldingen en een aantal Pieten trokken door alle straten om de kinderen die voor hun huis stonden te begroeten of een selfie te maken. Ook de kerstboom stond zoals gewoonlijk weer op het Dorpsplein. Alleen konden de kinderen niet gezamenlijk leuke versieringen maken om de boom te versieren. Dus heeft de Dorpsvereniging gezorgd voor de boom en de lichtjes. De kinderen konden dan in de aanloop naar de kerst hun thuis gemaakte versieringen in de boom hangen. Zo werd het toch nog een boom van heel Schoonrewoerd.

Een ander leuk initiatief is Wintergasten. Een groepje dorpsbewoners interviewen andere bewoners. Deze interviews zijn te zien op Youtube. Gijs Kool, initiatief nemer van Wintergasten vertelt met veel enthousiasme hoe hij op dit idee kwam. "Om de onderlinge band te behouden hebben we bedacht om inwoners van het dorp te interviewen in de stijl van het tv programma Zomergasten. Wij, dat zijn naast mijn persoon Akkie Langerak, Johan Roeland, Marga Sutherland en Margreet ter Hart, laten bekende inwoners vertellen over waar zij zich in deze coronatijd mee bezig houden. Deze interviews worden op een geheime locatie gefilmd en op Youtube uitgezonden.” En er was nog veel meer de afgelopen maanden. In plaats van een bingomiddag werd nu een wandelbingo gehouden. Niet met cijfers die weggestreept dienden te worden, maar met foto's van leuke herkenbare plekjes in het dorp. Kinderen moesten uitzoeken waar de foto's genomen waren. Niet alleen waren er leuke activiteiten voor de kinderen. Ook voor de ouderen in het dorp waren er leuke verrassingen. Recent nog heeft de Dorpsvereniging 130 verwenpakketjes bij de ouderen gebracht. Hiermee konden de ouderen een heerlijk theemomentje voor zichzelf maken, want in het pakketje zaten een koek, chocolaatje een zakje thee en een kaartje.